Proste ciasto na maślance z owocami
Nie wiem, jak Ty, ale ja uwielbiam takie szybkie i proste ciasta. Wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki i gotowe. Do tego ulubione owoce i pyszny deser do kawy gotowy.
Proste ciasto na maślance z owocami jest wilgotne, ale bez zakalca, dzięki maślance właśnie. Można je też upiec z jogurtem naturalnym lub kefirem. Na blogu znajdziesz różne inspiracje: ciasto jogurtowe z truskawkami ciasto na maślance z morelami szybkie ciasto z jogurtem truskawkami i rabarbarem
Podsumowując, myślę, że warto wykorzystywać te mleczne produkty do ciast, na uwadze trzeba tylko mieć ilość mąki, bo np. przy gęstym jogurcie greckim, będziemy jej potrzebowali odrobinę mniej.
Proste ciasto na maślance z owocami
Proporcje na formę z kominem
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 3 jajka
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- ok. 250 g sezonowych owoców, u mnie maliny, porzeczki, borówki amerykańskie
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Następnie powoli wlewaj maślankę i olej, cały czas miksując.
- Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, też cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Pamiętaj, aby ciasto było gęste.
- Do ciasta wsyp owoce i delikatnie wymieszaj.
- Formę natłuść i wyłóż na nią ciasto, wyrównaj.
- Ciasto piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby wydłuż nieco czas pieczenia.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 5 minut, wyjmij z formy i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Składniki na lukier wymieszaj i na koniec polej nim ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz