Śmietanowiec z owocami i galaretką - dwie warstwy
Ten deser to jest prawdziwy hit! To idealna propozycja na letnie i ciepłe dni. Do jego przygotowania wykorzystałam sezonowe owoce,w czyli maliny i truskawki. Będą tu pasować również inne, np. borówki amerykańskie czy jagody. Ty możesz dodać swoje ulubione, albo te, które akurat masz pod ręką.
Śmietanowiec z owocami i galaretką nie jest deserem pracochłonnym, natomiast jest czasochłonny, dlatego trzeba go zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Wszystkie galaretki najpierw muszą wystygnąć, a potem stężeć, więc wszystko trwa parę godzin, ale efekt końcowy jest wart poświęconego mu czasu.
Pamiętaj aby przed podaniem śmietanowca, deser był w lodówce co najmniej pięć godzin, szczególnie przy tych temperaturach, które mamy teraz za oknem.
Na blogu znajdziesz także przepis ma nieco lżejszy deser, czyli na jogurtowiec → jogurtowiec z galaretkami.
Śmietanowiec z owocami i galaretką |
Śmietanowiec z owocami i galaretką - dwie warstwy
Proporcje na formy: 19 i 24 cm
Składniki:
- 1 galaretka czarna porzeczka
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 700 g śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny*
- 2 galaretki krystaliczne
- owoce do ozdoby: u mnie maliny, truskawki, jeżyny i borówki amerykańskie
* pamiętaj, że żelatyny mają różną moc, sprawdź przepis przygotowania na opakowaniu.
Wykonanie
Śmietanowiec
- Każdą z galaretek rozpuść w 300 ml wrzątku w płaskich naczyniach z podwyższonymi rantami. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby stężały.
- Następnie potnij galaretkę w 1-1,5 cm kostkę.
- Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody i odstaw na 10 minut do namoczenia. Podgrzej delikatnie w mikrofali i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
- Śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie wlej cienkim strumieniem letnią żelatynę i dokładnie wymieszaj.
- Do śmietany dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
- Dno formy o średnicy 19 cm. wyłóż folią spożywczą, a boki delikatnie posmaruj olejem. Śmietanowca przełóż do formy i włóż na minimum 5 godzin do lodówki.
Warstwa owocowa
- Obydwie galaretki krystaliczne rozpuść w 750 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, do momentu, aż zacznie delikatnie tężeć.
- Wyjmij śmietanowca z formy (zdejmij obręcz i dno formy) i trzymając za folię delikatnie przenieś na formę o średnicy 24 cm. Następnie, boki deseru udekoruj owocami. Załóż obręcz i delikatnie wlewaj tężejącą galaretkę.
- Górę również udekoruj owocami i zalej całego śmietanowca reszta galaretki.
- Na koniec włóż formę do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
W przepisie nie ma podanej ilości cukru pudru. Ile powinnam wsypac?
OdpowiedzUsuń4 łyżki cukru pudru, już dodałam do składników. Dziękuję za czujność :)
Usuń