Biszkoptowe ciasto z agrestem
Świeżo zerwany z krzaczka agrest, pyszne delikatne i puchate ciasto, kawa w dłoni i nie ma lepszego popołudnia! To biszkoptowe ciasto z agrestem, to idealny letni wypiek. Nie wymaga zbyt wiele pracy, zawsze się udaje, no i oczywiście możemy do niego dodać nie tylko agrest, ale inne ulubione owoce, np. czarne lub czerwone porzeczki, wiśnie i również morele.
Musze przyznać, że to nasze ulubione ciacho, dlatego mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Na blogu znajdziesz także inne przepisy na agrestowe ciasta → sernik na zimno, → jogurtowe lody agrestowe, → puchate drożdżówki
Biszkoptowe ciasto z agrestem
Proporcje na formę o wymiarach 26 x 26 cm
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 400 g agrestu
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Białka oddziel od żółtek.
- W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej miksuj.
- Następnie dodawaj po jednym żółtku, później olej, ciągle miksując.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciast partiami, delikatnie je mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na formę, na wierzchu ułóż owoce i pamiętaj, aby delikatnie wcisnąć je w ciasto.
- Ciasto piecz około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmij z formy i ułóż w papierze na kratce. Na koniec gdy wystygnie oprósz je cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz