Biszkoptowe ciasto z agrestem

jasne ciasto z czerwoynmi owocami

 

Świeżo zerwany z krzaczka agrest, pyszne delikatne i puchate ciasto, kawa  w dłoni i nie ma lepszego  popołudnia! To biszkoptowe ciasto z agrestem, to idealny letni wypiek. Nie wymaga zbyt wiele pracy, zawsze się udaje, no i oczywiście możemy do niego dodać nie tylko agrest, ale inne ulubione owoce, np. czarne lub czerwone porzeczki, wiśnie i również morele.

Musze przyznać, że to nasze ulubione ciacho, dlatego mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na agrestowe ciasta → sernik na zimno, → jogurtowe lody agrestowe, → puchate drożdżówki


ciasto w kawałkach na białej blaszce


Biszkoptowe ciasto z agrestem

Proporcje na formę o wymiarach 26 x 26 cm

Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 400 g agrestu
  • cukier puder do posypania

 

 

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni. 
  • Białka oddziel od żółtek. 
  • W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy i dalej miksuj. 
  • Następnie dodawaj po jednym żółtku, później olej, ciągle miksując. 
  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciast partiami, delikatnie je mieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. 
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na formę, na wierzchu ułóż owoce i pamiętaj, aby delikatnie wcisnąć je w ciasto. 
  • Ciasto piecz około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. 
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmij z formy i ułóż w papierze na kratce. Na koniec gdy wystygnie oprósz je cukrem pudrem. 



Komentarze