Dżem z nektarynek bez cukru
Dżem z nektarynek bez cukru |
Dżem z nektarynek bez cukru? Zadasz sobie prawdopodobnie takie pytanie: czy to w ogóle jest możliwe? I ja spieszę od razu z odpowiedzią: tak, jest to możliwe 💗. A wszystko dzięki janginizacji, czyli gotowaniu owoców ze szczyptą soli we własnych sokach. Więcej o tej metodzie konserwacji owoców poczytasz w tym poście → Janginizacja owoców.
Ten sposób na przetwarzanie owoców jest idealny dla osób, które np. nie lubią słodkich dżemów lub z powód zdrowotnych nie mogą jeść cukru. Janginizacja jest banalnie prosta do zrobienia w domu, dlatego serdecznie Ci polecam jej wypróbowanie, tylko pamiętaj aby wybierać dojrzałe owoce, ponieważ one zawierają dużo fruktozy, czyi naturalnych cukrów.
Dżem z nektarynek bez cukru
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Składniki:
- 1000 g dojrzałych nektarynek
- szczypta soli
Wykonanie
- Owoce umyj i pokrój na małe kawałki.
- Przełóż do garnka z podwójnym dnem.
- Dodaj sól, wymieszaj i zacznij gotować na małym ogniu. Gdy owoce puszcza sok możesz delikatnie zwiększyć moc palnika.
- Owoce gotuj przez około godzinę, w zależności od tego, jak wodniste są owoce.
- Raz na jakiś czas owoce zamieszaj, aby się nie przypaliły.
- Gorące owoce przełóż do czystych i wyparzonych słoików.
- Słoiki pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po tym czasie wyjmij je z garnka, dokręć i na koniec ustaw do góry nogami, aż do całkowitego wystudzenia. Pamiętaj aby sprawdzić, czy wieczka słoików są wklęsłe.
Komentarze
Prześlij komentarz