Grillowane kolby kukurydzy
Grillowane kolby kukurydzy |
Dziś zapraszam Cię na grilla! Grillowane kolby kukurydzy to prawdziwy hit, u nas w sezonie na świeżą kukurydzę zawsze się pojawiają ruszcie i z pewnością, że jeśli raz je zrobisz, również zagoszczą na stałe w Twoim letnim menu.
Tym razem podałam je z natkowym masłem, ale można do nich zrobić np. masło czosnkowe lub koperkowe. Moim zdaniem z każdym są rewelacyjne.
Ja grilluję na grillu gazowym, więc z łatwością osiągam odpowiednią temperaturę, jeśli Ty grillujesz na grillu węglowym, poczekaj, aż węgiel będzie całkowicie rozżarzony. Natomiast jeśli chcesz skrócić czas grillowania, to możesz podgotować kukurydzę w wodzie, wtedy oderwij listki i nie mocz kolb w wodzie. Choć ja uważam, że taka gotowana w wodzie nie jest tak pyszna, jak ta z grilla, bo jednak woda wyciąga z niej smak, dlatego polecam jednak grillowanie.
Grillowane kolby kukurydzy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 3 kukurydze z liśćmi
- oliwa z oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
Wykonanie
- Z kolby kukurydzy odwiń listki i usuń włoski. Ponownie owiń kolbę listkami i mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
- Kolby osusz, a następnie posmaruj oliwą.
- Rozgrzej grilla do temperatury około180-200 stopni
C. Kukurydzę grilluj przy zamkniętej pokrywie przez 10 minut, następnie
obróć kolbę i grilluj przez kolejne 10 minut. Dokładny czas zależy od wielkości kolb.
- W międzyczasie masło wymieszaj z solą i natką.
- Na koniec ciepłe kukurydze obierz z liści i posmaruj ziołowy masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz