Korniszony
To już prawie ostatni moment na ogórkowe przetwory na zimę. W mojej spiżarni stoją już słoiki z ogórkowymi pysznościami, np. → sałatka z ogórków na zimę, → ogórki kanapkowe z curry, → ogórki na zupę na zimę i → kiszone ogórki na zimę. Oj nie próżnowałam w tym roku nic a nic 😁.
W tym roku zrobiłam też korniszony, czy małe marynowane ogóreczki. Będą idealne do różnych przekąsek czy koreczków. Można je również dodawać do wytrawnych galaretek czy roladek na zimno, ale bez wątpienia same też smakują pysznie.
Marynata na korniszony jest dosyć słodka, a my nie lubimy zbyt dużo cukru w ogórkowych przetworach, dlatego ja zmniejszyłam nieco jego ilość w tym przepisie. Jeśli więc lubisz słodsze ogórki dodaj jeszcze jedną łyżkę cukru.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Korniszony ogórki |
Korniszony
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 3 słoiki po 500 ml
Składniki:
- 1000 g małych ogórków
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- 3 baldachy kopru
Zalewa:
- 1000 ml wody
- 1/3 szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli kamiennej lub himalajskiej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- ziele angielskie
Wykonanie
- Ogórki namocz w zimnej wodzie, po 2 godzinach odcedź je.
- Warzywa obierz, marchewkę pokrój w pół plasterki, cebulę w piórka, chrzan w słupki, a czosnek na ćwiartki.
- Dokładnie wymyj i wyparz słoiki.
- Na dno słoików włóż koper, układaj ciasno ogórki, wrzuć marchewkę, cebulę i czosnek.
- W garnuszku zagotuj składniki marynaty.
- Gorącą marynatą zalej słoiki, następnie zakręć je dokładnie.
- Słoiki pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Po tym czasie wyjmij je z garnka, dokręć, a na koniec ustaw do góry nogami, aż do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz