Letni obiad, czyli kasza smażona z warzywami i jajkiem
Letni obiad, kasza smażona z warzywami i jajkiem |
Czy u Ciebie kasza gryczana smażona z sadzonymi jajkami to taki klasyk z dzieciństwa? A do kompletu jeszcze zsiadłe mleko, które można było kroić nożem? Niestety dziś takiego mleka ze świecą szukać, ale pyszną smażoną kaszę możemy sobie bez wątpienia przygotować 😀.
Jak pewnie wiesz, ja uwielbiam kombinować w kuchni, łączyć ze sobą różne produkty i eksperymentować, dlatego dziś zamiast kaszy gryczanej na mojej patelni pojawia się kasza jęczmienna. Oczywiście usmażę ją z jajkami, ale obok nich znajdą się również warzywa, czyli fasolka szparagowa i cukinia. W takim zestawie będzie to z pewnością idealnie skomponowany posiłek.
Letni obiad, czyli kasza smażona z warzywami i jajkiem to proste i łatwe do przygotowania danie, a przy okazji możemy też wykorzystać produkty, które zalegają nam w lodówce. Ja użyłam cukinie i fasolkę, ale wspaniale sprawdzą się tutaj również inne warzywa, np. papryka, kalafior czy marchewka.
Letni obiad, kasza smażona z warzywami i jajkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
- szczypta soli
- 1/2 małej cebuli
- 2 garści ugotowanej cienkiej fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- 2 duże jajka
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- płatki chili
- natka pietruszki
Wykonanie
- Kaszę wypłucz pod zimną wodą i gotuj w garnku z dużą ilością wody, aż będzie al dente. Po tym odcedź ją.
- Na patelni na oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj pokrojoną na kawałki fasolkę oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię. Smaż przez 2-3 minuty.
- Dodajemy kaszę, dokładnie wymieszaj, posolimy i popieprz.
- W kaszy zrób dwa dołki, wlej odrobinę oleju i wbij jajka.
- Smaż pod przykryciem, aż jajka się zetną.
- Na koniec posyp chili i posiekaną natką i od razu podawaj.
Wpis finansowany ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Komentarze
Prześlij komentarz