Panna cotta caffe latte z borówką amerykańską

 

Sezon na naszą pyszną polską borówkę amerykańską trwa w najlepsze. Jeśli jesteś już ze mną od jakiegoś czasu, to prawdopodobnie wiesz, że uwielbiam ten zdrowy owoc i robię z niego pyszne desery. Zdecydowanie pomagają mi w tym 3 krzaki borówki, które mam w ogródku i które co roku owocują jak szalone. Dlatego na blogu znajdziesz sporo przepisów z borówką w roli głównejjest np. rustykalna tarta z borówkami i poziomkami, ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi, słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską, jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską, bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską, lody jogurtowo-borówkowe bez jajek czy lody borówkowe.

Tym razem przygotowałam lekki deser, a ponieważ jestem  ogromną wielbicielką kawy, postanowiłam połączyć te dwa produkty w jednym daniu. Panna cotta caffe latte z borówką amerykańską, to doskonały pomysł na letni deser, idealnie smakuje w upalne popołudnie, a przy okazji może nam zastąpić filiżankę kawy.

 


Panna cotta caffe latte z borówką amerykańską

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki
Panna cotta kawowa:
  • 330 ml kremówki 30%
  • 110 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
Panna cotta waniliowa:
  • 330 ml kremówki 30%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • borówki amerykańskie

 

Wykonanie

  • Do małego garnuszka o grubym dnie wlej śmietankę, dodaj cukier. 
  • Na małym ogniu doprowadź śmietankę do wrzenia, wyłącz ogień.
  • Do śmietanki dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. 
  • Wlej świeżo zaparzoną kawę, wymieszaj i przelej do szklaneczek. Gdy masa będzie zimna wstaw do całkowitego zastygnięcia do lodówki. 
  • Następnie zrób warstwę waniliową.
  • Do małego garnuszka o grubym dnie wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier. 
  • Na małym ogniu doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień.
  • Do śmietanki dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj wanilię i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  • Gdy masa będzie zimna wylej ją na masę kawową, wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Na koniec przed podaniem do szklaneczek wsyp borówki, można je też delikatnie rozgnieść widelcem.


mleczny deser w słoiczku z owocami

 
Do mojego deseru wykorzystałam kawę, którą zamówiłam w sklepie Venosa. Oprócz dużego wyboru kaw, w ich sklepie internetowym znajdziecie również różnego rodzaju herbaty, duży wybór miodów, syropy, orzechy, słodkości i akcesoria do parzenia kawy. W sklepie możecie się też zaopatrzyć w karty podarunkowe, to fajny sposób na zrobienie komuś smakowitego prezentu.

 


Post powstał przy współpracy z firmą Venosa.


Komentarze