Panna cotta caffe latte z borówką amerykańską
Sezon na naszą pyszną polską borówkę amerykańską trwa w najlepsze. Jeśli jesteś już ze mną od jakiegoś czasu, to prawdopodobnie wiesz, że uwielbiam ten zdrowy owoc i robię z niego pyszne desery. Zdecydowanie pomagają mi w tym 3 krzaki borówki, które mam w ogródku i które co roku owocują jak szalone. Dlatego na blogu znajdziesz sporo przepisów z borówką w roli głównej, jest np. rustykalna tarta z borówkami i poziomkami, ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi, słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską, jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską, bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską, lody jogurtowo-borówkowe bez jajek czy lody borówkowe.
Tym razem przygotowałam lekki deser, a ponieważ jestem ogromną wielbicielką kawy, postanowiłam połączyć te dwa produkty w jednym daniu. Panna cotta caffe latte z borówką amerykańską, to doskonały pomysł na letni deser, idealnie smakuje w upalne popołudnie, a przy okazji może nam zastąpić filiżankę kawy.
Panna cotta caffe latte z borówką amerykańską
Składniki
- 330 ml kremówki 30%
- 110 ml mocnej kawy
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 330 ml kremówki 30%
- 100 ml mleka 3,2%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżeczki żelatyny
- borówki amerykańskie
Wykonanie
- Do małego garnuszka o grubym dnie wlej śmietankę, dodaj cukier.
- Na małym ogniu doprowadź śmietankę do wrzenia, wyłącz ogień.
- Do śmietanki dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Wlej świeżo zaparzoną kawę, wymieszaj i przelej do szklaneczek. Gdy masa będzie zimna wstaw do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
- Następnie zrób warstwę waniliową.
- Do małego garnuszka o grubym dnie wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier.
- Na małym ogniu doprowadź do wrzenia, wyłącz ogień.
- Do śmietanki dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj wanilię i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Gdy masa będzie zimna wylej ją na masę kawową, wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Na koniec przed podaniem do szklaneczek wsyp borówki, można je też delikatnie rozgnieść widelcem.
Post powstał przy współpracy z firmą Venosa.
Komentarze
Prześlij komentarz