Wiśniówka, nalewka z wiśni
Wiśniówka, nalewka z wiśni |
Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, pora więc się zabrać na przygotowanie pysznej domowej nalewki. Wiśniówka ma piękny głęboki kolor i wspaniały aromat. Według mnie to klasyka gatunku, która powinna się znaleźć w każdym barku.
Niestety, tak jak każda nalewka, wiśniówka również wymaga sporo czasu, zanim trafi do naszych kieliszków, ja np. uważam, że najlepiej smakuje kolejnego roku, kiedy pięknie dojrzeje i nabierze cudownego koloru.
Dlatego nalewka z wiśni, którą widzisz na zdjęciu jest zeszłego roku. Teraz czas nastawić kolejną, a tą się delektować. Oczywiście nie zapominając przy okazji o wiśniach, które zostają po produkcji nalewki. Dodaj je do lodów, a wtedy deser z pewnością nabierze charakteru.
A na blogu znajdziesz również przepisy na inne domowe alkohole:
- Nalewka agrest i czarna porzeczka
- Nalewka z kwiatów czarnego bzu
- Agrestówka, nalewka z agrestu z imbirem
- Imbirówka, nalewka z imbiru i cytryny
- Nalewka z czarnej porzeczki
- Nalewka z czerwonej porzeczki
Wiśniówka, nalewka z wiśni
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1300 g wydrylowanych wiśni
- 500 ml spirytusu 96%
- 200 ml przegotowanej wody
- 500 g cukru
Wykonanie
- Wiśnie włóż do słoika, zalej je alkoholem i wodą. Zakręć i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw słój na 6 tygodni, pamiętaj aby zamieszać słojem raz na 2 dni.
- Po tym czasie zlej płyn do butelki, zakręć i schowaj w ciemne miejsce.
- Wiśnie zostaw w słoju, zasyp je cukrem i zakręć słoik. Następnie dokładnie nim zamieszaj.
- Codziennie potrząsaj słojem, żeby cukier obkleił wszystkie owoce.
- Gdy cukier się rozpuści, mniej więcej trwa to 10 dni do 2 tygodni, powstały syrop wlej do butelki z nalewką. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej 4 tygodnie do leżakowania.
- Wiśnie zostaw do zjedzenia, lub wykorzystaj je do deserów i ciast, mają moc 😀
- Po tym czasie nalewkę przefiltruj, ja używam papierowego filtra do kawy, przelej do butelek, dobrze zakręć i na koniec podpisz butelki.
Komentarze
Prześlij komentarz