Bazyliowe gofry
Bazyliowe gofry |
Któż nie lubi gofrów? Myślę, że każdy z nas z pewnością zaliczył ich kilka będąc nad polskim morzem w czasie wakacji. I w sumie tak się utarło, że gofry jemy przede wszystkim na słodko, np. z bitą śmietaną i owocami, z cukrem pudrem lub z różnego rodzaju dżemami. Nie wszyscy wiedzą, że gofry również pysznie smakują na wytrawnie.
I dlatego dziś mam dla Ciebie rewelacyjny i prosty przepis na domowe gofry wytrawne, czyli bazyliowe gofry. Po prostu do ciasta dodałam pesto z bazylii i podałam je z dodatkiem mozzarelli, pomidorków i ogórków, ale bez wątpienia gofry te możesz również podać na słodko. Wtedy pesto zastąp zmiksowanymi listkami bazylii z oliwą, a gofry podaj np. z cukrem pudrem lub bitą śmietaną lub słodkim serkiem. Zapewniam Cię, że bazylia także wspaniale smakuje na słodko!
Zapraszam po przepis na chrupiące gofry, a na blogu znajdziesz też przepisy na ziemniaczane gofry, gofry z cukinii i gofry pełnoziarniste.
Bazyliowe gofry
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki bazyliowego pesto*
- 3 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
*zamiast pesto możesz też wykorzystać zblendowaną bazylię z oliwą
Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe
- ogórki
- mini mozzarella
- sól
- pieprz
- bazylia
Wykonanie
- Wszystkie składniki na gofry umieść w misce, następnie dokładnie zmiksuj.
- Odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie gofrownicę posmaruj olejem i ją rozgrzej.
- Nakładaj ciasto i piecz gofry, do momentu aż będą złociste i chrupiące.
- Na koniec ułóż gotowe gofry na kratce, aby chwilę przestygły.
Komentarze
Prześlij komentarz