Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u
Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u |
Czy pamiętasz kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u? W tamtych czasach, to był z pewnością prawdziwy rarytas, taki pierwszy nasz polski street food, bo zapiekanki były sprzedawane na ulicy wprost z przyczep kempingowych Niewiadów.
Zapiekanki były robione tylko z sera i pieczarek, taki był skład tych tradycyjnych, choć dziś można przeczytać, że w swoim składzie miały też cebulę, to niestety nie jest prawda. Cebula była w bułkach z duszonymi pieczarkami podawanymi w bułkach do hot dogów 😊.
I na koniec jeszcze jedna uwaga, pamiętaj aby pieczarki i ser posilić w ostatniej chwili, jeśli zrobisz to wcześniej, grzyby puszczą sok i masa zrobi się wodnista.
Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 4 pół bagietki
- 500 g pieczarek
- 350 g żółtego sera
- sól
- pieprz
- ketchup
Wykonanie
- Bułki przekrój wzdłuż na pół.
- Ugnieć miąższ palcami, żeby zrobić wgłębienie na farsz.
- Surowe pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W misce wymieszaj ser i pieczarki, dodaj sól i pieprz, dokładnie wywieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Na każdej połówce bułki ułóż farsz.
- Następnie bułki przełóż na metalową kratkę do pieczenia.
- Zapiekanki piecz przez 15 minut.
- Na koniec zapiekanki polej ketchupem, od razu podawaj.
Komentarze
Prześlij komentarz