Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u

podłużne bułki zapiekane z serem i pieczarkami
Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u
 

Czy pamiętasz kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u? W tamtych czasach, to był z pewnością prawdziwy rarytas, taki pierwszy nasz polski street food, bo zapiekanki były sprzedawane na ulicy wprost z przyczep kempingowych Niewiadów.

Zapiekanki były robione tylko z sera i pieczarek, taki był skład tych tradycyjnych, choć dziś można przeczytać, że w swoim składzie miały też cebulę, to niestety nie jest prawda. Cebula była w bułkach z duszonymi pieczarkami podawanymi w bułkach do hot dogów 😊.

I na koniec jeszcze jedna uwaga, pamiętaj aby pieczarki i ser posilić w ostatniej chwili, jeśli zrobisz to wcześniej, grzyby puszczą sok i masa zrobi się wodnista.

 

Kultowe zapiekanki z pieczarkami z PRL-u

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 4 pół bagietki
  • 500 g pieczarek
  • 350 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ketchup


pokrojone pieczarki na biało-niebieskim tle

 

Wykonanie

  • Bułki przekrój wzdłuż na pół.
  • Ugnieć miąższ palcami, żeby zrobić wgłębienie na farsz. 
  • Surowe pieczarki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • W misce wymieszaj ser i pieczarki, dodaj sól i pieprz, dokładnie wywieszaj.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Na każdej połówce bułki ułóż farsz.
  • Następnie bułki przełóż na metalową kratkę do pieczenia.
  • Zapiekanki piecz przez 15 minut.
  • Na koniec zapiekanki polej ketchupem, od razu podawaj.


zapiekanki z serem na białej metalowej tacy


Komentarze