Odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi

bułeczka na biało-niebieskim talerzyku
Odrywane bułeczki z borówkami amerykańskimi 

Drożdżowe świeże ciasto i owoce lata, to zawsze pyszny pomysł na deser lub przekąskę do kawy, dlatego w sezonie letnim często pojawia się ono na naszym stole. Tym razem zmieniłam nieco jego formę i tak oto powstały odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi.

Są delikatne, puszyste i niewątpliwie będą smakować wszystkim. Do ich przygotowania możesz też użyć innych owoców, np. jagód, moreli, porzeczek, śliwek, brzoskwiń czy nektarynek. Pamiętaj aby to były owoce w miarę twarde, a jeśli użyjesz owców mniej słodkich, dosyp do nich więcej cukru.


 

 

Odrywane bułeczki z borówkami amerykańskimi   

Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 10 bułeczek
Składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1/2 szklani cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • borówki amerykańskie
  • cukier do borówek
  • 1 jajko do pomalowania bułeczek

Kruszonka

  • 45 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła

 

drożdżwe bułki z kruszonką na wierzchu

 

Wykonanie

  • Do miski wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
  • Następnie dodaj pozostały cukier, mąkę, jajka, masło, sól i esencję. 
  • Ciasto wyrób przy pomocy robota lub ręcznie, powinno być elastyczne. 
  • Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Przygotuj kruszonkę: masło, mąkę i cukier zagnieć. Kruszonka powinna mieć konsystencję grudek. Włóż ją do lodówki.
  • Formę o średnicy 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełóż na omączony blat i uformuj z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. 
  • Podziel na 10 równych kawałków. Na każdym kawału ułóż 1 łyżkę borówek i posyp łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklej i uformuj kulkę. 
  • Układaj po kolei w formie. 
  • Bułeczki odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, na koniec bułeczki pomaluj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonką i piecz przez około 30-40 minut
  • Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmij z formy i wystudź na kratce.
 



okrągłe bułeczki na metalowej tacy

 

 

 

 

 

Komentarze