Odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi
Odrywane bułeczki z borówkami amerykańskimi |
Drożdżowe świeże ciasto i owoce lata, to zawsze pyszny pomysł na deser lub przekąskę do kawy, dlatego w sezonie letnim często pojawia się ono na naszym stole. Tym razem zmieniłam nieco jego formę i tak oto powstały odrywane bułeczki z kruszonką i borówkami amerykańskimi.
Są delikatne, puszyste i niewątpliwie będą smakować wszystkim. Do ich przygotowania możesz też użyć innych owoców, np. jagód, moreli, porzeczek, śliwek, brzoskwiń czy nektarynek. Pamiętaj aby to były owoce w miarę twarde, a jeśli użyjesz owców mniej słodkich, dosyp do nich więcej cukru.
Odrywane bułeczki z borówkami amerykańskimi
Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 10 bułeczek
Składniki:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 1/2 szklani cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- borówki amerykańskie
- cukier do borówek
- 1 jajko do pomalowania bułeczek
Kruszonka
- 45 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
Wykonanie
- Do miski wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
- Następnie dodaj pozostały cukier, mąkę, jajka, masło, sól i esencję.
- Ciasto wyrób przy pomocy robota lub ręcznie, powinno być elastyczne.
- Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-
Przygotuj kruszonkę: masło, mąkę i cukier zagnieć. Kruszonka powinna mieć konsystencję grudek. Włóż ją do lodówki.
- Formę o średnicy 26 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż na omączony blat i uformuj z niego prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm.
- Podziel na 10 równych kawałków. Na każdym kawału ułóż 1 łyżkę borówek i posyp łyżeczką cukru. Wszystkie cztery rogi ciasta dokładnie sklej i uformuj kulkę.
- Układaj po kolei w formie.
- Bułeczki odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, na koniec bułeczki pomaluj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonką i piecz przez około 30-40 minut
- Po upieczeniu bułeczki razem z papierem wyjmij z formy i wystudź na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz