Sernik dyniowy na zimno
Sernik dyniowy na zimno |
Za oknami już jesień, pora więc zacząć sezon na dynie. To zdrowe i pyszne warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Dynia doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, np. w zupie krem, w zapiekankach, w kluskach. Wspaniale smakuje pieczona z oliwą i przyprawami, ale idealnie sprawdzi się również w deserach i ciastach.
Na blogu znajdziesz przepisy na ciasta z dynią, między innymi sernik dyniowy, ciasto z dynią, gruszką i figami, dyniowe ślimaczki drożdżowe, korzenne ciasto dyniowe z orzechami i pumpkin pie, teraz więc czas na sernik na zimno.
Sernik dyniowy na zimno jest kremowy, lekko korzenny, będzie idealnym dodatkiem do jesiennej kawy czy herbaty.
Po więcej inspiracji zapraszam na → mój profil na Facebooku.
Sernik dyniowy na zimno
Proporcje na formę 21 cm
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Spód:
- 160 g herbatników
- 65 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 500 g białego mielonego serka z wiaderka
- 250 g zblendowanej upieczonej dyni
- 150 ml kremówki
- 9 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 łyżeczek żelatyny*
Wierzch:
- 250 g jogurtu greckiego
- 100 g kremówki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Spód:
- Włóż do blendera składniki na spód sernika i dokładnie je zblenduj.
- Formę wyłóż folią spożywczą.
- Na dno wsyp ciastka, wyrównaj i przy pomocy dłoni lub łyżki przyciśnij do dna. Włóż do lodówki.
Masa serowa:
- Żelatynę namocz w 1/3 szklaki wody, odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej w mikrofali - pamiętaj, aby żelatyna się nie zagotowała. Wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce zmiksuj pozostałe składniki masy serowej, oprócz kremówki. Kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Dodaj ją do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
- Następnie małym strumieniem wlewaj chłodną żelatynę, miksując na najniższej mocy. Gotową masę przelej na warstwę ciasteczek i włóż do lodówki, aż do stężenia.
Masa jogurtowa:
- Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut. Podgrzej ją delikatnie w mikrofali i wymieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
- W misce zmiksuj jogurt, kremówkę i cukier puder. Gdy masa będzie napowietrzona wlej zimną żelatynę i wymieszaj na wolnych obrotach.
- Na koniec wylej na masę dyniową. Formę włóż ponownie do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz