Sernik dyniowy na zimno

żółto białe ciasto na talerzyku
Sernik dyniowy na zimno
 

Za oknami już jesień, pora więc zacząć sezon na dynie. To zdrowe i pyszne warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Dynia doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, np. w zupie krem, w zapiekankach, w kluskach. Wspaniale smakuje pieczona z oliwą i przyprawami, ale idealnie sprawdzi się również w deserach i ciastach.

Na blogu znajdziesz przepisy na ciasta z dynią, między innymi sernik dyniowy, ciasto z dynią, gruszką i figami, dyniowe ślimaczki drożdżowe, korzenne ciasto dyniowe z orzechami i pumpkin pie,  teraz więc czas na sernik na zimno.

Sernik dyniowy na zimno jest kremowy, lekko korzenny, będzie idealnym dodatkiem do jesiennej kawy czy herbaty.

Po więcej inspiracji zapraszam na → mój profil na Facebooku.

 

dyniowe ciasto na szklanej paterze

 

 

Sernik dyniowy na zimno

Proporcje na formę 21 cm 

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:
  • 500 g białego mielonego serka  z wiaderka
  • 250 g zblendowanej upieczonej dyni 
  • 150 ml kremówki
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżeczek żelatyny*
Wierzch:
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 100 g kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 3 łyżki cukru pudru
 * Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzać proporcje na opakowaniu

 

Wykonanie

Spód:

  • Włóż do blendera składniki na spód sernika i dokładnie je zblenduj.
  • Formę wyłóż folią spożywczą. 
  • Na dno wsyp ciastka, wyrównaj i przy pomocy dłoni lub łyżki przyciśnij do dna. Włóż do lodówki.

Masa serowa:

  • Żelatynę namocz w 1/3 szklaki wody, odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej w mikrofali - pamiętaj, aby żelatyna się nie zagotowała. Wymieszaj, aż  żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
  • W dużej misce zmiksuj pozostałe składniki masy serowej, oprócz kremówki. Kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Dodaj ją do masy serowej, delikatnie wymieszaj. 
  • Następnie małym strumieniem wlewaj chłodną żelatynę, miksując na najniższej mocy. Gotową masę przelej na warstwę ciasteczek i włóż do lodówki, aż do stężenia.

Masa jogurtowa:

  • Żelatynę namocz w 1/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut. Podgrzej ją delikatnie w mikrofali i wymieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
  • W misce zmiksuj jogurt, kremówkę i cukier puder. Gdy masa będzie napowietrzona wlej zimną żelatynę i wymieszaj na wolnych obrotach. 
  • Na koniec wylej na masę dyniową. Formę włóż ponownie do lodówki na co najmniej 5 godzin,  a najlepiej na całą noc.
 
czekoladowo dyniowo jogurtowe ciasto na białym talerzyku
 
 
 

Komentarze