Szybka tarta z cukinią
Szybka tarta z cukinią |
Ciasto francuskie to czasami super rozwiązanie w kuchni. Można z niego na szybko wyczarować różnego rodzaju dania. Wystarczy kilka składników i przekąska, obiad lub deser gotowe. Dlatego ja w lodówce zawsze mam opakowanie tego ciasta na tak zwany wszelki wypadek 😀.
Doskonale też pasuje do potraw typu zero waste, czyli gdy czyścimy lodówkę z resztek. Tym razem wykorzystałam resztkę cukinii i śmietany i upiekłam pyszną wytrawną tartę.
Tarta z cukinii wspaniale smakuje na ciepło, ale możesz ją również podać na zimno. Spokojnie można ją też zabrać do pracy czy dać dziecku na drugie śniadanie.
Szybka tarta z cukinią
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- świeży tymianek do posypania
Wykonanie
- Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomidorki przekrój na pół.
- W misce wymieszaj jajka, śmietanę i przyprawy.
- Formę wyłóż ciastem, pamiętaj aby wykleić także jej brzegów. Ciasto nakłuj widelcem.
- Wyłóż na nie warzywa, wlej masę śmietankową, wyrównaj.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Tartę piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a następnie ok. 30 minut w 180 stopniach C.
- Na koniec tartę posyp świeżym tymiankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz