Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową

pokrojone ziemniaki i żółta fasolka szparagowa z natką w misce
Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową
 

Uwielbiam takie proste sałatki ziemniaczane, które nie wymagają miliona składników. Ziemniaki jako baza, to jest super pomysł, można do niej dodać mnóstwo składników. Ja zawsze stawiam na sezonowość, więc tym razem do ziemniaków dodałam fasolkę szparagową, bez wątpienia to super połączenie.

Ja sałatkę podałam na zimno, ale można ją również zrobić na ciepło, w chłodniejsze dni, to będzie idealne wyjście. Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową będzie wtedy sycącym lunchem lub ciepłą kolacją.

Jeśli kupisz małe ziemniaki, nie musisz ich obierać, wystarczy je tylko dobrze wyszorować. Do sałatki możesz też dodać zieloną fasolkę szparagową, z pewnością to też pyszny duet.

Większość warzyw gotuję na parze, jeśli jesteś ze mną już od jakiegoś czasu, to doskonale o tym wiesz 💓. Uważam, że takie warzywa, nie dość, że są zdrowsze, to mają w sobie o wiele więcej smaku. Ciebie też serdecznie namawiam do takiej obróbki, a jeśli nie masz parowara, to do gotowania na parze możesz wykorzystać np. specjalną wkładkę do garnka, durszlak lub po prostu gazę.

Na blogu znajdziesz także inne ziemniaczane przepisy:


 

Ziemniaczana sałatka z fasolką szparagową 

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 700 g małych ziemniaków
  • 500 g fasolki szparagowej 
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz


 

kawałki fasolki szparagowej i ziemniaków w salaterce

Wykonanie

  • Ziemniaki umyj, z fasolki poodcinaj końcówki. 
  • Warzywa ułóż w  parowarze, ja gotuję je na 2 piętrach i paruj j do miękkości.
  • Ziemniaki pokrój w plastry, fasolkę na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. 
  • Warzywa przełóż do miski, następnie dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec sałatkę posyp natką pietruszki.


plasterki ziemniaków w niebieskiej misce

Komentarze