Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym
Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym |
To ciasto dyniowe, na które dziś podaję Ci przepis, to taki klasyk wśród klasyków. Ja piekę je z mniejszą ilością tłuszczu i dlatego dodaję do niego jogurt naturalny, zamiast większej ilości oleju. Jest wtedy bardziej puchate i delikatne, no i oczywiście mniej kaloryczne.
Ciasto dyniowe możesz również upiec w innej wersji, wystarczy zmienić kilka składników i będzie → korzenne ciasto dyniowe z orzechami albo → dyniowy przekładaniec z kremem. Obydwa te ciacha smakują wybornie. Koniecznie musisz je upiec 💗.
A ja tym razem zrobiłam ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym i z dodatkiem pestek z dyni. Powiem Ci, że to z pewnością pyszny słodki smak jesieni z królową dynią w roli głównej.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki:
- 250 g puree z pieczonej dyni
- 3 jajka
- 60 g oleju
- 1 szklanka jogurtu
- 1 szklanka (220 g) cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
Krem:
- 135 g serka śmietankowego
- 100 g kremówki 36%
- 50 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- pestki dyni
Wykonanie
- W jednej misce umieść wszystkie mokre składniki, wymieszaj je.
- W drugiej umieść suche i przesiane składniki.
- Zawartość obu misek połącz i wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj i pestki i jeszcze raz wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może uleć zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
- Na koniec, gdy ciasto będzie zimne, serek śmietankowy ubij z kremówką, jogurtem i cukrem pudrem. Następnie gotowym kremem posmaruj ciasto.
- Posyp je pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz