Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym

kawałek ciasta z białym kremem i pestkami dyni
Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym
 

To ciasto dyniowe, na które dziś podaję Ci przepis, to taki klasyk wśród klasyków. Ja piekę je z mniejszą ilością tłuszczu i dlatego dodaję do niego jogurt naturalny, zamiast większej ilości oleju. Jest wtedy bardziej puchate i delikatne, no i oczywiście mniej kaloryczne.

Ciasto dyniowe możesz również upiec w innej wersji, wystarczy zmienić kilka składników i będzie → korzenne ciasto dyniowe z orzechami albo → dyniowy przekładaniec z kremem. Obydwa te ciacha smakują wybornie. Koniecznie musisz je upiec 💗.

A ja tym razem zrobiłam ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym i z dodatkiem pestek z dyni. Powiem Ci, że to z pewnością pyszny słodki smak jesieni z królową dynią w roli głównej.

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 


kawałek pomarańczowego ciasta z kremem



Ciasto dyniowe z serkiem śmietankowym

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę 24 x 24 cm

Składniki:

  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 60 g oleju
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 szklanka (220 g) cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Krem:

  • 135 g serka śmietankowego
  • 100 g kremówki 36%
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • pestki dyni

 

Wykonanie

  • W jednej misce umieść wszystkie mokre składniki, wymieszaj je. 
  • W drugiej umieść suche i przesiane składniki. 
  • Zawartość obu misek połącz i wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj i pestki i jeszcze raz wymieszaj.  
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. 
  • Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może uleć zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
  • Na koniec, gdy ciasto będzie zimne, serek śmietankowy ubij z kremówką, jogurtem i cukrem pudrem. Następnie gotowym kremem posmaruj ciasto.
  • Posyp je pestkami dyni.


kawałek ciasta na drewnianej desce

 

Komentarze