Dyniowe muffinki z cynamonowym kremem
Dyniowe muffinki z cynamonowym kremem |
Sezon na pyszną królową jesieni trwa w najlepsze. Jak co roku przerabiam dynię na różne sposoby, podaję ją i na wytrawnie i na słodko. To jest niesamowite, ile to zdrowe warzywo daje kulinarnych możliwości. Na blogu jest wpis, w którym zebrałam moje ulubione dania z dynią na słono w roli głównej. Znajdziesz tam np pieczoną dynię z jarmużem, tartę z dynią i szpinakiem czy curry z dynią. Po więcej szczegółów kliknij w link → dynia na wytrawnie, moje ulubione przepisy.
Dziś pora jednak na dynię na słodko, bo ona również idealnie smakuje w takiej odsłonie. Dyniowe muffinki z cynamonowym kremem są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wspaniale pachną korzennymi przyprawami. Pamiętaj, aby kremówka i mascarpone na krem były dobrze schłodzone, szybciej się ubiją.
Dyniowe muffinki
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 300 g upieczonej dyni
- 130 g cukru
- 100 g oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cynamonowy
- 250 g mascarpone
- 100 g kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Do miski wrzuć pokrojoną na małe kawałki dynię, dodaj jajka, mleko, cukier i olej, dokładnie zblenduj.
- Dodaj przesianą mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i wypełnij je ciastem.
- Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
- Na koniec babeczki wystudź na kratce.
- Składniki na krem umieść w wysokiej misce i miksuj, aż do uzyskania gęstej masy.
- Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką i dekoruj babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz