Mini serniczki dyniowe na zimno
Mini serniczki dyniowe na zimno |
Dziś w nowym wpisie zapraszam Cię na pyszną inspirację z dynią w roli głównej, ale tym razem na słodko. Jeśli jesteś ze mną już od jakiegoś czasu, to dobrze wiesz, że bardzo lubię dynię w deserach i ciastach. To zdrowe warzywo bardzo fajnie się w takich daniach sprawdza.
Mini serniczki dyniowe na zimno to prosty do przygotowania deser, który możesz podać, tak jak ja, czyli w słoiczkach, ale również w szklankach czy w pucharkach. Ta decyzja należy do Ciebie. Ja używam słoiczków, dlatego, że można je zamknąć i trzymać w lodówce, bez obaw, że deserki przejdą zapachem innych produktów przechowywanych w lodówce.
I jak zawsze w przypadku dań z wykorzystaniem żelatyny, pamiętaj, aby sprawdzać proporcje żelatyny na opakowaniu, ponieważ żelatyna może mieć różną moc, w zależności od producenta. Pozwoli to uniknąć przykrych niespodzianek 😃
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Mini serniczki dyniowe na zimno
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Masa dyniowa:
- 250 g białego mielonego serka z wiaderka
- 100 g zblendowanej upieczonej dyni
- 100 ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 łyżeczk1 cynamonu
- 1,5 łyżeczki żelatyny*
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g kremówki 36%
- 0,5 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Masa dyniowa:
- Żelatynę namocz w 1/4 szklaki wody, odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej w mikrofali - pamiętaj, aby żelatyna się nie zagotowała. Wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
- W dużej misce zmiksuj pozostałe składniki masy dyniowej, oprócz kremówki. Kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Dodaj ją do masy dyniowej, delikatnie wymieszaj.
- Następnie małym strumieniem wlewaj chłodną żelatynę, miksując na najniższej mocy. Gotową masę przelej do słoiczków lub szklanek i włóż do lodówki, aż do stężenia.
Masa jogurtowa:
- Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody i odstaw na 10 minut. Podgrzej ją delikatnie w mikrofali i wymieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
- W misce zmiksuj jogurt, kremówkę i cukier puder. Gdy masa będzie napowietrzona wlej zimną żelatynę i wymieszaj na wolnych obrotach.
- Na koniec wylej na masę dyniową. Włóż słoiczki ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz