Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką - sprawdzony przepis
Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką - sprawdzony przepis |
Powoli zbliża się 11 listopada, czyli Święty Marcin, a także Dzień Niepodległości. Od kilku ten czas kojarzy się nam z tradycją przygotowywania gęsi na świąteczny rodzinny obiad. Kilka dni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z gęsiną w roli głównej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy dziesięć przepisów z gęsiną w roli głównej. Od szefów kuchni specjalizujących się w gęsinie dowiedziałam się również w jaki sposób przygotować gęś idealną. I tą wiedzą chcę się dziś podzielić z Tobą.
Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką to bez wątpienia sprawdzony przepis na wspaniale przygotowaną gęsinę. Gęsina na Świętego Marcina! I niech tradycji stanie się zadość.
Gęsina na blogu
Na
blogu znajdziesz też inne przepisy z gęsiną w roli głównej.
Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu
Jak upiec idealną gęś?
Jeśli będziesz przestrzegać tych kilku zasad wymienionych poniżej, sukces murowany!
- Jeśli kupisz zamrożoną gęś, rozmrażaj ją przez dwa dni w chłodnym miejscu, np. w lodówce.
- Jeśli kupujesz mięso w markecie lub w sklepie, gęsi nie musisz już myć, ani płukać.
- Zawsze odcinaj skrzydła, po upieczeniu będą bardzo suche i przypieczone
- Nie nacieraj gęsi z zewnątrz żadnymi przyprawami - oprócz soli - ani ziołami dlatego, że przypalą się ona podczas pieczenia i mogą być gorzkie
- Na 1 kilogram mięsa użyj stołowej łyżki soli.
- Do środka gęsi włóż owoce i zioła, mięso wspaniale przejdzie ich aromatem
- Gęś piecz zawsze w naczyniu żaroodporny, żeliwnym lub w garnku rzymskim. Para, która się wytwarza podczas pieczenia idealnie nawilży mięso.
- Nie otwieraj piekarnika ani naczynia w którym się piecze mięso. Para zniknie, a mięso po upieczeniu będzie suche.
- Mit o polewaniu mięsa wytopionym podczas pieczenia tłuszczem w tym przypadku się nie sprawdza, gęś jest bardzo tłusta i po prostu nie ma takiej potrzeby.
- Nie nakłuwaj mięsa, aby sprawdzić czy się upiekło, pozbywasz go w ten sposób soków.
- Jak obliczyć czas pieczenia? Na każdy kilogram gęsi potrzebujesz 40 minut w 180 stopniach C.
- Im niższa temperatura, tym dłuższy czas pieczenia. Jeśli pieczesz w 160 stopniach C, potrzebujesz jednej godziny na kilogram mięsa.
- I jeszcze na koniec, nie marnuj żadnej części gęsi! Podroby, skrzydła, szyję i łapki zamroź, będą idealne na rosół. Z tuszki wytnij tłuszcz i stop go na patelni na małym ogniu. Przelej do słoika i trzymaj w lodówce, nie ma lepszego tłuszczu do smażenia.
Moją gęś upiekłam z dodatkiem jabłek, gruszek i jednej sporej pigwy, to pyszne sezonowe połączenie i serdecznie Ci je polecam.
Pieczona gęś z jabłkiem i gruszką - sprawdzony przepis
Czas przygotowania: 4 godziny + czas marynowania
Składniki:
- świeża gęś (moja ważyła 3,5 kg po odcięciu skrzydeł i szyi)
- 3,5 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 300 g kwaśnych jabłek
- 3 małe gruszki
- 1 pigwa - opcjonalnie
- pieprz
- suszony majeranek
- suszony tymianek
Do puree owocowego:
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Z gęsi usuń skrzydła - natnij skórę i wyłam kość. Odetnij szyję. Wytnij nadmiar tłuszczu.
- Tuszkę natrzyj solą, włóż do naczynia w którym będzie pieczona i schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Owoce umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Wszystko wrzuć do miski, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Farszem napełnij gęś, skórę zepnij wykałaczkami.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.
- Gęś włóż z powrotem do naczynia i piecz przez 3,5 godziny.
- Następnie pieczoną tuszkę podziel na ćwiartki, wyjmij upieczone owoce, przełóż do miski. Zblenduj je z dodatkiem wina i przypraw. Mus podaj jako dodatek do mięsa.
- Na koniec pamiętaj aby zlać wytopiony podczas pieczenia tłuszcz do słoika.
Bardzo fajnie opisałaś cały proces przygotowania mięsa do pieczenia oraz samo pieczenie. Ważne wskazówki i przepis obłednie smaczny!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dzięki:).
UsuńGąską wygada smakowicie pycha
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję. Wyszła super :)
Usuń