Rydze marynowane w occie
Rydze marynowane w occie |
Sezon na leśne grzyby powoli dobiega końca, ale przyszły tydzień zapowiada się bardzo ciepło, jak na październik. Może się uda jeszcze wybrać do lasu na grzyby?
A tymczasem mam dla Ciebie przepis na grzybowego króla, czyli na rydza. Zamarynowałam go w occie razem z cebulą i przyprawami. Będzie idealnym dodatkiem np. do świątecznych dań, albo jako przekąska.
Świeże grzyby są najlepsze, spróbuj konieczne → rydzów smażonych na maśle, ale warto również zrobić sobie kilka słoików na później. Rydze marynowane w occie będą dobre do jedzenia mniej więcej po dwóch tygodniach, jak smaki się fajnie przegryzą.
Rydze marynowane w occie
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g rydzów (kapeluszy)
- ½ łyżeczki soli
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- gorczyca
- liść laurowy
- ziarenka czarnego pieprzu
- ziele angielskie
Wykonanie
- Grzyby oczyść i opłucz pod zimną wodą, a następnie gotuj z dodatkiem soli w niewielkiej ilości wody przez 10 minut.
- W drugim ganku zagotowuj składniki na marynatę.
- Cebule pokrój w piórka.
- Grzyby odcedź i układaj na zmianę z cebulą w wyparzonych słoikach.
- Na koniec zalej gorąca marynatą i dokładnie zakręć.
- Pasteryzuj przez 7 minut od momentu zagotowania się wody.
- Następnie ustaw słoiki do góry nogami, aż wystygną.
Komentarze
Prześlij komentarz