Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą
Jesienią na talerzu królowa jest tylko jedna! Dynia rządzi niepodzielnie w naszych kuchniach i daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości i inspiracji. To pyszne i zdrowe warzywo możemy podawać na wiele sposobów i nigdy się nam nie znudzi.
Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą to jedna z tych propozycji, która z pewnością na stałe zagości w Twoim jesiennym menu. A ponieważ ja bardzo sobie cenię sezonowość w mojej kuchni, to dodałam do niej dresing przygotowany na bazie oleju z orzechów włoskich i syropu z żurawiny. Z dodatkiem odrobiny musztardy i świeżego czosnku idealnie komponują się z kaszą i dynią.
Do mojego przepisu wykorzystałam produkty marki Oleofarm. Posiada ona w swojej ofercie kilkadziesiąt rodzajów olejów tłoczonych na zimno, syropy oraz ekologiczne soki wyciskane bezpośrednio z owoców.
Mam w związku z tym dla Ciebie zniżkę 😊. Odwiedź sklep on line Oleofarm klikając w ten link → https://bit.ly/agata10-oleofarm, dodaj produkty do koszyka i skorzystaj z kodu rabatowego na
obniżenie wartości zakupów o 10%. Kod jest ważny do 23.10.2022 r.
Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
- 3 plastry upieczonej dyni Hokkaido
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 plaster fety
- 1 łyżka siemienia lnianego złocistego Oleofarm
- świeży tymianek
Dressing:
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
- 1 łyżka syropu z żurawiny Oleofarm
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Wsyp do miski kaszę bulgur, dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię i pokrojoną w cienkie piórka cebulę.
- Do szklanki wlej olej, syrop i łyżkę zimnej wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie wlej sos do miski z kaszą, wszystko wymieszaj.
- Sałatkę posyp pokruszoną fetą i listkami tymianku.
- Na koniec na suchej patelni na średnim ogniu upraż siemię lniane. Gdy ziarenka lekko przestygną posyp nimi sałatkę.
Olej z orzechów włoskich Virgin powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzechów włoskich. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 oraz delikatnym orzechowym smakiem. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek i innych dań na zimno. Oleju z orzechów włoskich tłoczonych na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.
Syrop z żurawiny zawiera 55% soku bezpośrednio wyciskanego z owoców żurawiny. Jest przygotowany tylko z dwóch składników wg sprawdzonej receptury. Polecany do rozcieńczania z wodą lub jako dodatek do herbat, napojów oraz koktajli.
Lenvitol to złociste nasiona lnu zwyczajnego. Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego i jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To doskonały dodatek np. do pieczywa, jogurtów, past śniadaniowych i sałatek.
Współpraca reklamowa z marką Oleofarm.
Komentarze
Prześlij komentarz