Sos z prawdziwków ze śmietaną
Sos z prawdziwków ze śmietaną |
Sos z prawdziwków ze śmietaną to najbardziej klasyczny sos grzybowy, a zarazem najbardziej aromatyczny i smaczny, bo przecież prawdziwek, to król wśród grzybów. Oczywiście sos grzybowy możemy przygotować np. z maślaków czy też podgrzybków, ale według mnie, to już nie to samo.
Sos najbardziej lubię podawać z pure ziemniaczanym, ale wspaniale smakuje również z kopytkami czy włoskimi gnocchi. A skoro tym razem są włoskie kluski, to wszystko posypałam startym parmezanem, ależ to pysznie wyszło.
Sos z prawdziwków ze śmietaną
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 500 g świeżych prawdziwków
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanego koperku
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie
- Grzyby oczyść i pokrój w grube plastry. Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
- Wlej kremówkę i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut.
- Grzyby przypraw i posyp posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz