Sos z prawdziwków ze śmietaną

 

kluski z sosem grzybowym w misce
Sos z prawdziwków ze śmietaną


Sos z prawdziwków ze śmietaną to najbardziej klasyczny sos grzybowy, a zarazem najbardziej aromatyczny i smaczny, bo przecież prawdziwek, to król wśród grzybów. Oczywiście sos grzybowy możemy przygotować np. z maślaków czy też podgrzybków, ale według mnie, to już nie to samo.

Sos najbardziej lubię podawać z pure ziemniaczanym, ale wspaniale smakuje również z kopytkami czy włoskimi gnocchi. A skoro tym razem są włoskie kluski, to wszystko posypałam startym parmezanem, ależ to pysznie wyszło.




jasne kluskiw brązowej misce

Sos z prawdziwków ze śmietaną

Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
 
  • 500 g świeżych prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • masło klarowane do smażenia

 

Wykonanie

  • Grzyby oczyść i pokrój w grube plastry. Cebulę pokrój w piórka.
  • Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj grzyby i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
  • Wlej kremówkę i duś na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  • Grzyby przypraw i posyp posiekanym koperkiem.


 
 
 
 

Komentarze