Sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem
Sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem |
Sznycel po wiedeńsku czy sznycel wiedeński? Te dwie literki robią różnicę, ponieważ tradycyjny sznycel wiedeński przygotowywany jest z cielęciny i smażony na klarowanym maśle, a podawany często z żurawiną. Natomiast sznycel po wiedeńsku, to jego uboższy brat, bo robiony z wieprzowiny, możemy go usmażyć ze schabu lub z szynki wieprzowej. Pamiętaj aby go dobrze robić przed panierowaniem, ponieważ kotlet musi być cienki.
Sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem z reguły jest podawany z puree ziemniaczanym i sałatą, ale można go również spotkać z frytkami lub sałatką ziemniaczaną. Ja uwielbiam każdą jego wersję.
Sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 plastry schabu wieprzowego lub szynki wieprzowej
- 2 jajka
- mąka pszenna do panierowania
- tarta bułka do panierowania
- jajko do panierowania
- 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka zimniej wody
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy z masłem)
- plasterki cytryny
Wykonanie
- Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na grubość około 3 mm., posól i popieprz.
- Przygotuj 2 duże talerze i miskę. Na jeden wysyp mąkę, na drugi wsyp tartą bułkę, a do miski wbij jajko. Wlej do niego ocet i wodę, dokładnie wymieszaj widelcem.
- Kolejno każdy kotlet obtocz dokładnie w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Bułkę delikatnie dociśnij dłonią do mięsa, żeby cała panierka przywarła.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, gdy będzie gorący kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko złociste. Trzeba kontrolować, aby się nie przypaliły.
- Na drugiej patelni na rozgrzanym maśle usmaż jajka, białko powinno być dobrze ścięte, a żółtko płynne.
- Na koniec na każdym kotlecie ułóż usmażone jajka i plasterek cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz