Wolno pieczone pomidory z tymiankiem
Wolno pieczone pomidory z tymiankiem |
Sezon na świeże pomidory niestety się powoli kończy, dlatego to ostatni moment, żeby je wykorzystać w kuchni. Wolno pieczone pomidory z tymiankiem, to moje ulubione danie, które zawsze przygotowuję z podłużnych mięsistych pomidorów. Na blogu jest też inny przepis, bardziej klasyczny → pieczone pomidory.
Upieczone pomidory możesz wykorzystać np. do przygotowania sosu do makaronu, kłaść je na kanapki czy grzanki, wymieszać z twarogiem lub zrobić z nich obłędną zupę krem. Ich smak jest niesamowity, a cytryna i tymianek podbijają ich aromat.
Gdy pomidory lekko przestygną możesz zdjąć z nich skórę, włożyć do pojemnika i zalać niewielką ilością oliwy. Takie pomidory można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Ja część świeżo upieczonych pomidorów również mrożę w niewielkich w porcjach w woreczkach foliowych.
Wolno pieczone pomidory z tymiankiem
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 2 kg podłużnych polnych pomidorów
- 1 główka czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- starta skórka z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Pomidory przekrój wzdłuż na pół.
- Ułóż je przecięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Główkę czosnku przekrój na pół, ułóż na pomidorach.
- Warzywa skrop delikatnie oliwą, posyp cukrem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na koniec ułóż świeży tymianek.
- Pomidory piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni Celsjusza przez godzinę, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez kolejne 80 minut.
- Moje pomidory były bardzo duże, więc piekłam je nieco dłużej.
Komentarze
Prześlij komentarz