Azjatycka sałatka z mango i kiełkami sojowymi

Azjatycka sałatka z mango i kiełkami sojowymi
 

 

Dziś mam dla Ciebie kolejną propozycję w orientalnym stylu. Ta pyszna i kolorowa sałatka, bez wątpienia nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale także wspaniale smakuje. Składa się z kilka prostych składników i przygotujesz ją w dosłownie kilka minut.

Azjatycka sałatka z mango i kiełkami sojowymi idealnie się komponuje z dressingiem przygotowanym na bazie Sosu Ostrygowego Premium Lee Kum Kee. Ten sos doskonale pasuje do dań na ciepło, ale ja chcę Cię przekonać do tego, że również będzie idealnym wykończeniem mojej sałatki. Do tego grubo posiekane orzeszki, czarny sezam i szczypior i jest pysznie!

Spróbujesz? 😋 Z pewnością Ci posmakuje.

 

 

Lee Kum Kee to najbardziej znaną i najbardziej autentyczna marka chińskich sosów na świecie. W swojej ofercie ma cała gamę aromatycznych sosów, a jednym z nich jest właśnie sos ostrygowy. Jest on bardzo popularny w kuchni azjatyckiej.

Sos Ostrygowy Premium to gęsty i ciemny sos, który jest sporządzany na bazie ekstraktu z wolno gotowanych ostryg. Jego aromat przypomina zapach wołowego bulionu ze słodko-słonawym posmakiem. W kuchni orientalnej wykorzystuje się go do zup, do dań z woka, może być również bazą marynat czy też składnikiem, który idealnie podkręci smak orientalnej sałatki.

Sosy Lee Kum Kee kupicie w sklepach Auchan i Netto.

 



 

Azjatycka sałatka z mango i kiełkami sojowymi 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50 g kiełków sojowych
  • 2 garści orzeszków ziemnych
  • 1/2 papryki chili
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • czarny sezam do posypania
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki Lee Kum Kee Sosu ostrygowego premium
  • 1 łyżka oleju z orzeszków arachidowych 
  • 1 łyżka Sosu Sojowego Supreme Lee Kum Kee

 



Wykonanie

  • Marchewkę i mango obierz i pokrój w cienkie paseczki.
  • Cebulę pokrój w cienkie piórka,  a chili w cienkie plasterki.
  • Kiełki blanszuj przez 2 minuty w gorącej wodzie, odcedź.
  • Do miski włóż marchewkę i cebulę, dodaj sosy, olej i sok z limonki, zamieszaj, odstaw na 10 minut.
  • Następnie dodaj mango, kiełki, posiekane orzeszki i szczypior, dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec wszystko posyp sezamem.

 

Wpis powstał przy współpracy reklamowej z marką Lee Kum Kee.



Komentarze