Bajgiel z wędzonym łososiem i jajkiem

Bajgiel z wędzonym łososiem i jajkiem
 

Zdrowe i pełnowartościowe śniadanie to idealny początek każdego dnia. To także energia, której potrzebujemy, do tego, żeby dobrze funkcjonować, uczyć się i pracować. Wszyscy doskonale wiemy, jak ważny jest ten pierwszy w ciągu dnia posiłek.

O swoje zdrowie warto dbać na co dzień, dlatego podrzucam Wam również artykuł → o niedoborze witaminy D.  Niedobór ten występuje dość powszechnie wśród Polaków, a specjaliści ostrzegają przed skutkami zbyt małej ilości "witaminy słońca". Kliknijcie w powyższy link, po więcej informacji.

Bajgiel z wędzonym łososiem i jajkiem, to taki śniadaniowy klasyk, a jeszcze lepiej smakuje własnoręcznie upieczony bajgiel. Tym razem są to bajgle dyniowe, ten piękny słoneczny kolor zawdzięczają właśnie dyni. Dokładny przepis, jak je zrobić, znajdziesz poniżej.




Bajgiel z wędzonym łososiem i jajkiem

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 dyniowe bajgle → zobacz jak je upiec
  • 2 jajka na twardo
  • 3-4 plastry wędzonego łososia
  • plasterki zielonego ogórka
  • liście sałaty 
  • ulubione kiełki
  • czarny sezam
  • 1-2 łyżki majonezu

 

Wykonanie

  • Bajgle przekrój na pół, obydwie połówki posmaruj majonezem. 
  • Jajka pokrój w plasterki.
  • Na dolnej części układaj kolejno sałatę, plasterki ogórka, jajka i łososia. 
  • Posyp czarnym sezamem i przykryj wierzchnią połówką bajgla.

 


Komentarze