Baklava

ciastko z mielonymi orzerchami
 

Czy wiesz, że 17 listopada to Dzień Baklavy? Ja zamierzam je uczcić własnoręcznie upieczonymi ciasteczkami.  Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne, potrzeba dosłownie kilka składników.

Ponoć baklava została przygotowana po raz pierwszy w VII w n.e. przez Asyryjczyków, wtedy był to cienki chleb przełożony mielonymi orzechami i polany miodem. Potem został on nieco zmodyfikowany w Cesarstwie Otomańskim, a następnie Grecy zaczęli go przygotowywać na bazie ciasta filo. Do dziś jest to bardzo popularny deser na Bałkanach, w Grecji, w Bułgarii, na Kaukazie. Uwielbiają go też Arabowie, Żydzi i Armeńczycy, czyli państwa i narody, które swego czasu były częścią Cesarstwa Otomańskiego.

Ten deser jest baaardzo słodki, ale raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić, szczególnie przy święcie. W środku znajdziemy orzechy, ja użyłam włoskich, ale można również użyć innych, np. laskowych, pistacji czy migdałów. Do syropu można też dodać wody z kwiatów pomarańczy lub różanej.

Warto wspomnieć, że ciasto filo szybko wysycha, dlatego podczas przygotowywania baklavy trzeba je przykrywać wilgotną ściereczką. Ciastka pieczemy w żaroodpornej formie, a nie w tortownicy, ponieważ chodzi o to, żeby podczas pieczenia nie wyciekło z niej masło.






Baklava

Czas przygotowania: 60 minut 

Proporcje na formę 20 x 30 cm

Składniki:

  • ok. 470 g ciasta filo
  • 250 g masła 

Nadzienie:

  • 400 g włoskich orzechów
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru

Syrop:

  • 150 g miodu
  • 5 łyżek soku z pomarańczy lub wody pomarańczowej
  • 2 łyżki wody

 Dodatkowo:

  • posiekane pistacje do posypania

 

ciastko ze szklanką herbaty w tle
 

Wykonanie

  • Masło rozpuść w rondelku. Odstaw do wystudzenia
  • Orzechy drobno posiekaj lub zmiel z cukrem i cynamonem.
  • Foremkę wysmaruj masłem.
  • Ciasto wyjmij  z opakowania i przykryj je wilgotną ściereczką.
  • Na dno formy połóż 2 płaty ciasta, posmaruj je masłem i połóż kolejne dwa, posmaruj masłem. Rozłóż na nich 1/3 masy orzechowej.
  • Ułóż kolejne dwa płaty, posmaruj je masłem i ułóż kolejne dwa, posmaruj masłem, rozłóż 1/3 masy orzechowej.
  • Ułóż kolejne dwa płaty, posmaruj je masłem i ułóż kolejne dwa, posmaruj masłem, rozłóż 1/3 masy orzechowej.
  • Na górę połóż 2 warstwy ciasta, posmaruj masłem. 
  • Baklavę pokrój w romby lub trójkąty.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, piecz ok. 40 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione.
  • W międzyczasie przygotuj syrop. Jego składniki podgrzej w rondelku.
  • Gorącym syropem nasącz lekko przestudzone ciasto.
  • Wierzch posyp posiekanymi pistacjami.


 

Komentarze

Prześlij komentarz