Dyniowe bajgle
Nie od dziś wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Chleby na zakwasie piekę już od dawna i w sumie nie jemy już kupnego pieczywa. Upieczone bochenki dzielę, a następnie mrożę. Taki chleb na zakwasie idealnie się przechowuje w zamrażarce, oczywiście można również mrozić bułki.
A dziś mam dla Ciebie apetyczne dyniowe bajgle, które upiekłam na drożdżach, pszennej chlebowej mące i oczywiście z dodatkiem dyni. Ten piękny kolor zawdzięczają dyni właśnie. Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny i elastyczny materiał, pamiętaj aby dobrze je wyrobić, powinno odchodzić od miski, w której było wyrabiane.
Jakiś czas temu kupiłam takie fajne foremki do bajgli, niewątpliwie bardzo ułatwiają ich pieczenie. Parzymy w nich bułeczki, a potem również pieczemy. Jeśli nie masz takich foremek, to po prostu parzysz bajgle we wrzątku, a potem pieczesz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dyniowe bajgle
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Proporcje na 6 dużych bajgli
Składniki
Zaczyn:
- 2 g suszonych drożdży
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
Ciasto drożdżowe
- 480 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 5 g suchych drożdży
- 100 ml letniej wody
- cały zaczyn z poprzedniego dnia
- 25 g miodu
- 200 g pieczonej dyni
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- pestki dyni
Wykonanie
Zaczyn
- Zaczyn przyszykuj 12-18 godzin przed pieczeniem.
- W małej misce wymieszaj wodę, mąkę i drożdże. Przykryj folią i odstaw na kuchenny blat na 12-18 godzin.
Ciasto
- Drożdże i miód rozpuść w letniej wodzie,dodaj kawałki dyni i zblenduj.
- Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, oraz sól i wyrób ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Następnie ponownie wyrabiaj ciasto przez 10 minut, powinno być elastyczne.
- Ciasta podziel na 6 części i uformuj z niego kulki.
- Każdą kulkę delikatnie spłaszcz, a na środku palcem zrób dziurkę. Nałóż ciasto na foremkę
Foremki z ciastem ustaw na blaszce do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. - W sporym garnku zagotowuj ok. 3,5 litra wody z 2 łyżkami cukru.
- Bajgle obgotowuj przez ok. 30-45 sekund następnie ustaw z powrotem na blaszce.
W miseczce wymieszaj mleko z olejem, pomaluj bułeczki i posyp pestkami dyni. - Piecz bajgle przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie 10 minut w 180 stopniach C. Powinny się ładnie zarumienić.
Komentarze
Prześlij komentarz