Rosół z gęsi
Rosół z gęsi |
Gęsina na blogu
Na
blogu znajdziesz też inne przepisy z gęsiną w roli głównej.
Zdecydowanie warto, żeby ten pyszny drób pojawiał się w naszym menu
Gdy skończysz gotować rosół, pamiętaj aby wyjąć z niego mięso i warzywa. Niestety zupa ta ma tendencję do kwaśnienia, dlatego trzeba ją przechowywać przecedzoną. Natomiast mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia farszu np. do pierogów lub krokietów. Jeśli nie planujesz robić ich od razu, mięso włóż do foliowych woreczków i zamroź. W mojej kuchni nic się nie marnuje!
Na blogu znajdziesz również przepis na → rosół z kaczki oraz na → tradycyjny polski rosół.
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Rosół z gęsi
- 1000 g części rosołowych gęsi (skrzydła, korpus, szyja)
- podroby (serce, żołądek, wątróbka)
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 1 por
- mały kawałek białej kapusty
- 2 cebule
- 4 liście laurowe
- 5 goździków
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: świeże liście lubczyku i selera
Komentarze
Prześlij komentarz