Sałatka z ciecierzycy - "Kuchnia indyjska" Roopa Gulati

niebieska miska na niebieskim tle
Sałatka z ciecierzycy
 

Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż po wspaniałych aromatach Indii.  Bez wątpienia kuchnia indyjska nie ma sobie równych pod względem bogactwa smaków i zapachów. Indie to kraj ze wspaniałymi tradycjami wegetariańskimi, który szczyci się urozmaiconą kuchnią i nieskończoną ilością mieszanek przypraw. W książce autorstwa Roopa Gulati pod tytułem "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata" znajdziesz 70 wspaniałych potraw, które kuszą dzięki wspaniałym fotografiom Davida Loftusa

Niektóre z tych przepisów w pierwszym momencie mogą Cię zaskoczyć, ale nie należy się bać przepisów z długą listą składników i przypraw, które czasami brzmią nam zupełnie obco. Pamiętaj, że przepis kulinarny to nie apteczna receptura, baw się składnikami, ich proporcjami. Dlatego po prostu eksperymentuj w kuchni!

Książkę kupisz w salonach Empik oraz pod tym linkiem → https://bit.ly/Kuchnia-Indyjska


 

 

ksiązka kucharska z przepisami
 Kuchnia indyjska Roopa Gulati

 

Postanowiłam przygotować pierwszy przepis pojawiający się w tej książce, to sałatka z ciecierzycy z dodatkiem ziemniaków, ziarenek granatu, świeżych ziół i aromatycznych przypraw. To wspaniałe połączenie smaków. Sałatka bardzo wszystkim moim domownikom przypadła do gustu. Oczyścicie nie byłabym sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała przepisu 😁, nie miałam w swojej kuchni np. kaszmirskiego chili, ani chaat masali.


Sałatka z ciecierzycy 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 niewielkie malinowe pomidory
  • sok z cytryny
  • 1 mała zielona papryczka chili
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  •  1/4 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki ziarenek granatu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Jogurt miętowy

  • 125 g naturalnego greckiego jogurtu
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 rozgnieciony mały ząbek czosnku


Wykonanie

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki i pomidory w nieco większą, natomiast papryczkę w cieniutkie plasterki.
  • Następnie do miski włóż ciecierzycę i pokrojone warzywa. 
  • Na koniec dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  • Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.


 
 

"Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata" Roopa Gulati

 
Roopa Gulati, to szefowa kuchni, twórczyni przepisów, a także prezenterka telewizyjna w programie śniadaniowym. To właśnie ten program, podczas którego przygotowywał indyjskie podania, przyniósł jej sławę w Azji. Była też redaktorką naczelną kulinarnego kanału Good Food Chanel.

Przepisy, które znajdziesz w "Kuchni indyjskiej", to podróż kulinarna przez Indie. Może stanowić inspirację nie tylko dla początkujących kucharzy, ale również dla tych bardziej doświadczonych w gotowaniu. Zamieszczone przepisy pochodzą głównie od matek i babć, które składniki odmierzają garściami i rzadko zaglądają do ręcznie robionych notatek. Są tu także dania podawane na stołach maharadżów w wystawnych pałacach, serwowane przez szefów kuchni ekskluzywnych restauracji i również potrawy zachwalane przez ulicznych sprzedawców na targach w małych himalajskich wioskach. Dzięki tej książce znajdziesz się w każdym z tych miejsc, nie opuszczając własnej kuchni.
 
Ponadto, oprócz ciekawych przepisów znajdziesz tu także tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników w kuchni indyjskiej. Dowiesz się np. jak przygotować ghee, jak gotować rośliny strączkowe, co to jest masala, jak zrobić paneer czy jak prawidłowo ugotować ryż basmati. Charakterystyczne mieszanki przypraw umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej uczty w stylu indyjskim we własnym domu. Bardzo przydatny jest też znajdujący się na końcu książki słowniczek, dzięki któremu bez problemu rozszyfrujemy obco brzmiące nam nazwy. 

Wpis powstał przy współpracy reklamowej z Wydawnictwem Publikat.

 
 
 





Komentarze