Sałatka z ciecierzycy - "Kuchnia indyjska" Roopa Gulati
Sałatka z ciecierzycy |
Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż po wspaniałych aromatach Indii. Bez wątpienia kuchnia indyjska nie ma sobie równych pod względem bogactwa smaków i zapachów. Indie to kraj ze wspaniałymi tradycjami wegetariańskimi, który szczyci się urozmaiconą kuchnią i nieskończoną ilością mieszanek przypraw. W książce autorstwa Roopa Gulati pod tytułem "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata" znajdziesz 70 wspaniałych potraw, które kuszą dzięki wspaniałym fotografiom Davida Loftusa
Niektóre z tych przepisów w pierwszym momencie mogą Cię zaskoczyć, ale nie należy się bać przepisów z długą listą składników i przypraw, które czasami brzmią nam zupełnie obco. Pamiętaj, że przepis kulinarny to nie apteczna receptura, baw się składnikami, ich proporcjami. Dlatego po prostu eksperymentuj w kuchni!
Książkę kupisz w salonach Empik oraz pod tym linkiem → https://bit.ly/Kuchnia-Indyjska
Kuchnia indyjska Roopa Gulati |
Postanowiłam przygotować pierwszy przepis pojawiający się w tej książce, to sałatka z ciecierzycy z dodatkiem ziemniaków, ziarenek granatu, świeżych ziół i aromatycznych przypraw. To wspaniałe połączenie smaków. Sałatka bardzo wszystkim moim domownikom przypadła do gustu. Oczyścicie nie byłabym sobą, gdybym nieco nie zmodyfikowała przepisu 😁, nie miałam w swojej kuchni np. kaszmirskiego chili, ani chaat masali.
Sałatka z ciecierzycy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 2 niewielkie malinowe pomidory
- sok z cytryny
- 1 mała zielona papryczka chili
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki garam masali
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 3 łyżki ziarenek granatu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Jogurt miętowy
- 125 g naturalnego greckiego jogurtu
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 rozgnieciony mały ząbek czosnku
Wykonanie
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, ziemniaki i pomidory w nieco większą, natomiast papryczkę w cieniutkie plasterki.
- Następnie do miski włóż ciecierzycę i pokrojone warzywa.
- Na koniec dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce.
"Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata" Roopa Gulati
Wpis powstał przy współpracy reklamowej z Wydawnictwem Publikat.
Komentarze
Prześlij komentarz