Sałatka z krewetkami i jajkiem
Sałatka z krewetkami i jajkiem |
Krewetki to moje ukochane owoce morza, choć oczywiście inne też uwielbiam. W ogóle owoce morza, to taki produkt, który można szybko przygotować, a są pyszne i zdrowe. Krewetki idealnie pasują do wielu dań, ale ja bardzo lubię je na zimno, dlatego dziś wykorzystałam je do zrobienia sałatki.
Sałatka z krewetkami i jajkiem, to kilka prostych składników, i jeżeli mamy ugotowane jajka, to jej zrobienie trwa dosłownie kilka - kilkanaście minut. Podałam ją z różowym sosem, który idealnie pasuje do krewetek właśnie, ponieważ jest lekko kwaśny, a owoce morza bardzo się lubią z tym smakiem. Z pewnością też Ci przypadnie do gustu.
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na krewetki:
- Grillowane krewetki z warzywami
- Krewetki w białym winie
- Krewetki z batatami i zielonym groszkiem
- Curry z krewetkami i ananasem
- Krewetki smażone w miodzie i imbirze
Sałatka z krewetkami i jajkiem
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 200 g gotowanych obranych krewetek
- 3 jajka na twardo
- pomidorki koktajlowe
- pokrojone liście 1 małej sałaty rzymskiej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W szklance wymieszaj składniki na sos.
- Jajka pokrój w ósemki, a pomidorki na pół.
- Następnie układaj na półmisku kolejno sałatę, jajka, krewetki i pomidorki.
- Wszystko posól i popieprz.
- Na koniec sałatkę polej sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz