Syrop pomarańczowy

pomarańczowy płyn w szklanej butelce
Syrop pomarańczowy

 

W grudniu zaczyna się sezon na cytrusy. Uwielbiam te owoce i wykorzystuję je w mojej kuchni na różne sposoby. Powstają z nich desery i również sporo przetworów. Tym razem na tapecie mamy pomarańcze.

Zrobiłam z nich syrop pomarańczowy. Taki domowy jest najlepszy, bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Dorzuciłam tylko do niego kawałek kory cynamonowej i nasionka kardamonu. W ten sposób syrop nabrał też delikatnego korzennego aromatu. Bez wątpienia będzie wspaniałym dodatkiem np. do kawy, herbaty czy do lodów.

Jak pisałam powyżej, do syropu dodałam korę cynamonu i ziarenka kardamonu, wyłowiłam je po prostu łyżką i syropu już nie przecedzałam. Natomiast jeśli dasz sypkie przyprawy, syrop może zmienić trochę kolor.

A ponieważ w mojej kuchni nic się nie marnuje, dlatego skórkę z pomarańczy wysuszyłam i zmieliłam. To super dodatek do ciast, deserów czy zimowej herbaty. Kliknij w link po przepis → mielona skórka pomarańczowa.

 

Inne przepisy na domowe syropy

Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne syropy:

 

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.





 

Syrop pomarańczowy

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
  • 300 g cukru
  • kawałek kory cynamonowej (opcjonalnie 1/4 łyżeczki cynamonu)
  • kilka nasion kardamonu (opcjonalnie szczypta mielonego kardamonu

 

Wykonanie

  • W rondelku umieść wszystkie składniki syropu.
  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj na małym ogniu przez ok.30-40 minut, aż sok lekko odparuje. Po wystudzeniu syrop jeszcze trochę zgęstnieje.
  • Gorący syrop przecedź przez gęste sitko lub przez gazę.
  • Wlej do czystych i suchych butelek.
  • Przechowuj w chłodnym miejscu.


 

Komentarze