Szarlotka z bezą

ciasto z tartymi jabłkami i bezą na wierzchu
Szarlotka z bezą


Jesienią nie ma lepszego ciasta, niż szarlotka. Dlaczego? Bo to właśnie jesienią dojrzewa najlepszy gatunek jabłek, który idealnie pasuje do jabłecznika. Oczywiście są to antonówki, upieczone z nimi ciasto nie ma sobie równych, z pewnością choć raz w sezonie powinno się ono pojawić na naszym stole.

Ja wykorzystałam antonówki, ale możesz również użyć Twoich ulubionych jabłek, ważne jednak, żeby były kwaskowe i niezbyt soczyste.

Szarlotka z bezą to moje ukochane ciasto z jabłkami. Kruche ciasto jest zrobione bez cukru, jabłka są kwaskowe, a beza bardzo słodka, ależ to jest boskie połączenie! Dlatego ciacho to szybko znika z talerzy, u mnie zawsze jest z dokładką 😁.

Przy okazji zostawiam Ci przepis na  → antonówki na zimę, z nimi ciasto też jest boskie.

Na blogu znajdziesz również przepis na → klasyczną szarlotkę oraz → jabłecznik z całymi jabłkami.

 

 

Szarlotka z bezą

Proporcje na formę 24 x 24 cm

Składniki

Kruche ciasto:

  • 360 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli

Farsz:

  • 4 jabłka antonówki
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru

 

Wykonanie

  • Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30-60 minut.
  • Jabłka obierz, usuń gniazdka i zetrzyj na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciśnij nadmiar soku
  • Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż na natłuszczoną formę, posyp tartą bułką. 
  • Po tym rozłóż jabłka na cieście w formie. 
  • Następnie posyp cynamonem.
  • W misce ubij białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodawaj po łyżce cukier i dalej ubijaj, aż cukier się rozpuści. Gdy masa będzie lśniąca wyłóż ją na jabłka. 
  • Na koniec samą na górę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 50 minut.
  • Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.


kruche ciasto z bała bezą na wierzchu
 

Komentarze