Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą |
Jesienią nie ma lepszego ciasta, niż szarlotka. Dlaczego? Bo to właśnie jesienią dojrzewa najlepszy gatunek jabłek, który idealnie pasuje do jabłecznika. Oczywiście są to antonówki, upieczone z nimi ciasto nie ma sobie równych, z pewnością choć raz w sezonie powinno się ono pojawić na naszym stole.
Ja wykorzystałam antonówki, ale możesz również użyć Twoich ulubionych jabłek, ważne jednak, żeby były kwaskowe i niezbyt soczyste.
Szarlotka z bezą to moje ukochane ciasto z jabłkami. Kruche ciasto jest zrobione bez cukru, jabłka są kwaskowe, a beza bardzo słodka, ależ to jest boskie połączenie! Dlatego ciacho to szybko znika z talerzy, u mnie zawsze jest z dokładką 😁.
Przy okazji zostawiam Ci przepis na → antonówki na zimę, z nimi ciasto też jest boskie.
Na blogu znajdziesz również przepis na → klasyczną szarlotkę oraz → jabłecznik z całymi jabłkami.
Szarlotka z bezą
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki
Kruche ciasto:
- 360 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
Farsz:
- 4 jabłka antonówki
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie
- Składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30-60 minut.
- Jabłka
obierz, usuń gniazdka i zetrzyj na grubej tarce. Jeśli są bardzo
soczyste lekko odciśnij nadmiar soku
- Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż na natłuszczoną formę, posyp tartą bułką.
- Po tym rozłóż jabłka na cieście w formie.
- Następnie posyp cynamonem.
- W misce ubij białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodawaj po łyżce cukier i dalej ubijaj, aż cukier się rozpuści. Gdy masa będzie lśniąca wyłóż ją na jabłka.
- Na koniec samą na górę zetrzyj na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 50 minut.
- Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
Komentarze
Prześlij komentarz