Żurawina na zimę
Listopad to czas na żurawinę! Ten pyszny kwaskowy owoc idealnie nadaje się na przetwory, jako dodatek do owsianek, ciast czy deserów. Bez wątpienia kisiel z żurawiny nie ma sobie równych → domowy kisiel żurawinowy, pyszny jest również → budyń jaglany z żurawinowym musem.
Żurawina na zimę jest bardzo prosta do przygotowania. Ja użyłam świeżej żurawiny, dlatego musiałam ją przed gotowaniem sparzyć, żeby nie była gorzka, ale jeśli użyjesz mrożonej, parzenie jest zbędne, wystarczy wrzucić zamrożone owoce do garnka.
Na blogu znajdziesz także przepis na → żurawinę z gruszką.
Żurawina na zimę
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1000 g żurawiny
- 500 g cukru
Wykonanie
- Świeżą żurawinę wrzuć do garnka, sparz wrzątkiem i odcedź.
- Owoce wrzuć do szerokiego płaskiego rondla, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą strzelać.
- Po tym zdejmij pokrywkę i zwiększ nieco ogień. Gotuj przez około 30 minut, aż płyn lekko odparuje.
- Następnie włóż gorące
owoce wkładaj do wyparzonych słoików. Pamiętaj aby zostawić na górze ok 1 cm.
wolnego miejsca. Na koniec mocno dokręć zakrętki i odstaw do góry nogami na blacie do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz