Żurawina na zimę


Listopad to czas na żurawinę! Ten pyszny kwaskowy owoc idealnie nadaje się na przetwory, jako dodatek do owsianek, ciast czy deserów. Bez wątpienia kisiel z żurawiny nie ma sobie równych → domowy kisiel żurawinowy, pyszny jest również → budyń jaglany z żurawinowym musem.

Żurawina na zimę jest bardzo prosta do przygotowania. Ja użyłam świeżej żurawiny, dlatego musiałam ją przed gotowaniem sparzyć, żeby nie była gorzka, ale jeśli użyjesz mrożonej, parzenie jest zbędne, wystarczy wrzucić zamrożone owoce do garnka.

Na blogu znajdziesz także przepis na → żurawinę z gruszką.


 

 

 


 

Żurawina na zimę

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1000 g żurawiny
  • 500 g cukru


 
 
 


 Wykonanie

  • Świeżą żurawinę wrzuć do garnka, sparz wrzątkiem i odcedź.
  • Owoce wrzuć do szerokiego płaskiego rondla, dodaj cukier i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą strzelać.
  • Po tym zdejmij pokrywkę i zwiększ nieco ogień. Gotuj przez około 30 minut, aż płyn lekko odparuje.
  • Następnie włóż gorące owoce wkładaj do wyparzonych słoików. Pamiętaj aby zostawić na górze ok 1 cm. wolnego miejsca. Na koniec mocno dokręć zakrętki i odstaw do góry nogami na blacie do wystudzenia.







Komentarze