Karp po grecku

filet rybny ze startymi warzywami
Karp po grecku

 

Ryba po grecku, to klasyk, który zawsze pojawia się na naszym wigilijnym stole. Uwielbiamy ją wszyscy i jemy nie tylko na ciepło, ale również na zimno. Z reguły robię ją np. z dorsza lub z mintaja, ale w tym roku postanowiłam do niej wykorzystać karpia. Bez wątpienia ta zmiana wyszła jej na dobre.

Warto wybrać karpia ze sprawdzonej hodowli, bo kluczem do smacznego karpia jest dobrze wypłukana ryba, która nie będzie smakowała mułem. Nasz pochodził z Roztocza.

Karp po grecku, to danie które spokojnie można przygotować chwilę przed Wigilią, wtedy smaki się fajnie przegryzą. Niewątpliwie ułatwi nam to życie w tym świątecznym zabieganym czasie.


 

smażony kawałek ryby z warzywami na białym talerzu

 

Karp po grecku

Czas przygotowania:  40 minut

Składniki:

  • 500 g filetów z karpia 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 duża cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • natka do posypania

 

Wykonanie

  • Cebulę pokrój w kostkę. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  • Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  • Dodaj do cebuli, dodaj również koncentrat, odrobinę wody i przyprawy. 
  • Duś na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente. 
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  • W międzyczasie filety posól, popieprz i obtocz w wymieszanej z mąką bułce. 
  • Smaż na rozgrzanym tłuszczu, najpierw od strony skóry, aż ryba się delikatnie zrumieni.
  • Karpia przełóż na talerz, ułóż na nim warzywa.
  • Na koniec posyp natką pietruszki.



Komentarze