Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami |
Krokiety z kapustą i grzybami to taki świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, no chyba, że pojawiają się na nim pierogi z kapustą i grzybami, to wtedy one zdecydowanie mają pierwszeństwo 😀. Natomiast jeśli nie macie czasu, nie potraficie lepić pierogów, lub po prostu ich nie lubicie, te krokiety z pewnością bardzo godnie je zastąpią.
Krokiety mogą być nie tylko jednym z dań głównych, ale również pysznym dodatkiem do jednej z wigilijnych zup, np. czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.
Krokiety z kapusta i grzybami
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 40 g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe listki laurowe
- sól
- czarny mielony pieprz
- ok. 8 naleśników (w zależności od wielkości)
Wykonanie
- Grzyby wrzuć do garnuszka, zalej wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Odstaw na noc lub minimum na 5 godzin.
- Rano grzyby doprowadź do
wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez 20 minut. Po tym grzyby
odcedź - zachowując wywar - a następnie posiekaj.
- Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Dorzuć posiekane grzyby.
- Kapustę posiekaj, włóż na patelnię.
- Wszystko wymieszaj, przypraw, wlej kilka łyżek wywaru grzybowego i
duś przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolej więcej wywaru. Odstaw do wystudzenia.
- Na każdym naleśniku ułóż farsz, zawiń boki ciasta do środka i zwiń naleśnik w rulonik.
- Każdego krokieta obtocz dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na koniec smaż z obydwu stron na złocisty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz