Likier karmelowy - prosty przepis
Likier karmelowy |
Dziś do kolekcji moich domowych likierów i nalewek dołącza obłędny likier karmelowy. Oczywiście taki likier możesz kupić w sklepie, ale zapewniam Cię, że ten własnoręcznie zrobiony w domu smakuje zdecydowanie lepiej.
Jego przygotowanie jest bardzo proste i trwa dosłownie kilka minut, a taki likier będzie również idealnym dodatkiem np. do kawy, deserów czy też do lodów.
A na blogu znajdują się także inne przepisy na likiery, z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie:
- Limoncello, cytrynowy włoski likier
- Likier słony karmel
- Likier kawowy bez mleka
- Likier piernikowy
- Eggnog, likier jajeczny
- Likier korzenny
- Domowy likier kawowy
- Adwokat, domowy ajerkoniak
- Domowy likier baileys
Likier karmelowy - prosty przepis
Czas przygotowania: 10 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 1 puszka kajmaku
- 500 ml kremówki 30%
- 500 ml wódki
Wykonanie
- W garnku podgrzewaj delikatnie kremówkę i kajmak.
- Następnie wymieszaj, a gdy się połączą odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Po tym wlewaj cienkim strumieniem wódkę i cały czas mieszaj.
- Na koniec przelej likier do suchych butelek i dokładnie zakręć.
Komentarze
Prześlij komentarz