Pasztet mięsny z przepisu prababci

 

plastry pasztetu na drewnianej desce
Pasztet mięsny z przepisu prababci


Dziś mam dla Ciebie kulinarną inspirację na pasztet mięsny z przepisu prababci. Ten przepis ma ponad 150 lat i przywędrował do mojej rodziny dzięki mojemu mężowi. Taki właśnie pasztet piekła jego prababcia, a przepis przechodził z rak do rąk. Uwielbiam takie przepisy ze starych i zaplamionych brulionów.

Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowego pasztetu, dlatego pojawią się one na naszym stole i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Można je przygotować trochę wcześniej, a następnie zamrozić.

Na blogu jest już kilka przepisów na pieczone pasztety, np. → pasztet mięsny, pasztet drobiowy z pistacjami i morelami czy pasztet mięsny z żurawiną, ale bez wątpienia ten jest naszym ulubionym.




 

Pasztet mięsny z przepisu babuni

Czas przygotowania: 3 godziny

Proporcje na 3 foremki 500 g

Składniki: 

  • 750 g surowego boczku
  • 750 g karkówki wieprzowej
  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 2 duże cebule
  • 4 listki laurowe
  • kilka ziarnek ziela angielskiego  
  • 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu
  • 3 goździki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 

 

Wykonanie

  • Mięso pokrój w dużą kostkę. Włóż do dużego garnka.
  • Warzywa obierz, przekrój na pół, włóż do garnka.
  • Dodaj przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, ziele angielskie, goździki i listki laurowe.
  • Wszystko zalej wodą do ok. 1/3 wysokości garnka. 
  • Doprowadź do zagotowania i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Po tym włóż do garnka wątróbkę i parz ją przez kilka minut.
  • Następnie wszystko odcedź i odstawiamy do przestudzenia. Sos z duszenia można wykorzystać np. do ugotowania zupy.
  • Mięso, cebule i 1 marchewkę zmiel w maszynce do mielenia lub zblenduj.
  • Do masy dodaj sypkie przyprawy i kilka łyżek wywaru z mięsa. Dokładnie wyrób..
  • Przełóż do foremek i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 



Komentarze

  1. Zaglądam tu od czasu do czasu po inspiracje dot. diety dr Dąbrowskiej i po inne perełki. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy, przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :). Dziękuję, że jesteś ze mną

      Usuń

Prześlij komentarz