Pasztet mięsny z przepisu prababci
Pasztet mięsny z przepisu prababci |
Dziś mam dla Ciebie kulinarną inspirację na pasztet mięsny z przepisu prababci. Ten przepis ma ponad 150 lat i przywędrował do mojej rodziny dzięki mojemu mężowi. Taki właśnie pasztet piekła jego prababcia, a przepis przechodził z rak do rąk. Uwielbiam takie przepisy ze starych i zaplamionych brulionów.
Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez domowego pasztetu, dlatego pojawią się one na naszym stole i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Można je przygotować trochę wcześniej, a następnie zamrozić.
Na blogu jest już kilka przepisów na pieczone pasztety, np. → pasztet mięsny, pasztet drobiowy z pistacjami i morelami czy pasztet mięsny z żurawiną, ale bez wątpienia ten jest naszym ulubionym.
Pasztet mięsny z przepisu babuni
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 3 foremki 500 g
Składniki:
- 750 g surowego boczku
- 750 g karkówki wieprzowej
- 750 g łopatki wieprzowej
- 300 g wątróbki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 duże cebule
- 4 listki laurowe
- kilka ziarnek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu
- 3 goździki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie
- Mięso pokrój w dużą kostkę. Włóż do dużego garnka.
- Warzywa obierz, przekrój na pół, włóż do garnka.
- Dodaj przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, ziele angielskie, goździki i listki laurowe.
- Wszystko zalej wodą do ok. 1/3 wysokości garnka.
- Doprowadź do zagotowania i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Po tym włóż do garnka wątróbkę i parz ją przez kilka minut.
- Następnie wszystko odcedź i odstawiamy do przestudzenia. Sos z duszenia można wykorzystać np. do ugotowania zupy.
- Mięso, cebule i 1 marchewkę zmiel w maszynce do mielenia lub zblenduj.
- Do masy dodaj sypkie przyprawy i kilka łyżek wywaru z mięsa. Dokładnie wyrób..
- Przełóż do foremek i piecz przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zaglądam tu od czasu do czasu po inspiracje dot. diety dr Dąbrowskiej i po inne perełki. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy, przepiękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :). Dziękuję, że jesteś ze mną
Usuń