Pieczona karkówka w przyprawach - recenzja multicookera Instant Pot
Pieczona karkówka w przyprawach - recenzja multicookera Instant Pot |
Jak
wiesz, uwielbiam różne eksperymenty w kuchni i lubię też wszystkie
nowinki dotyczące kuchennych gadżetów. Lubie też, jeśli się da, ułatwiać
sobie gotowanie i nie spędzać zbyt wielu godzin w kuchni.
Duo Crisp Ultimate™ |
Duo Crisp Ultimate™
To model multicookera, który łączy w sobie zalety klasycznego wielofunkcyjnego urządzenia Instant Pot® z innowacyjnym rozwiązaniem, które doskonale zastąpi nam piekarnik, czyli z frytkownicą powietrzną (Air Fryer). Dzięki pokrywie Ultimate mamy dostęp do siedmiu automatycznych inteligentnych programów pracujących w typie szybkowaru i sześciu z wykorzystaniem funkcji smażenia przy pomocy gorącego powietrza. Bardzo ważne jest to, że obydwa tryby są kompatybilne z jedną uniwersalną pokrywą Ultimate.
Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona wielofunkcyjnością tego sprzętu, dzięki któremu bez problemu przygotujemy zdrowe i proste w przyrządzeniu dania, oszczędzając przy okazji pieniądze, czas i prąd. W dzisiejszych czasach, to argumenty, które bardzo się liczą.
Dzięki uniwersalnej pokrywie Ultimate mamy dostęp do 13 automatycznych inteligentnych programów. Gdy założymy na nią specjalną osłonę, która służy do gotowania pod ciśnieniem możemy:
- podsmażać, jak na patelni
- gotować pod ciśnieniem
- gotować jak w wolnowarze
- gotować metodą sous vide
- przygotowywać jogurt
- podgrzewać, jak w bemarze
Natomiast gdy ją zdejmiemy możemy:
- smażyć beztłuszczowo gorącym powietrzem
- piec ciasta
- piec mięso i warzywa
- grillować
- wyrastać drożdżowe ciasta
- suszyć owoce, warzywa i grzyby
Dlaczego warto mieć w kuchni Duo Crisp Ultimate™
Urządzenie to:
- jest wyposażone w dużą misę o pojemności 6,2 litra
- posiada dopracowany system zabezpieczeń
- większość elementów można myć w zmywarce
- posiada wstępnie skonfigurowany programy Smart
- przygotowywanie posiłków może być nawet do 70% szybsze
- ma wbudowaną funkcję frytkownicy powietrznej
- technologia obiegu powietrza EvenCrisp™ zapewnia chrupkość potraw przy użyciu nawet o 95% mniejszej ilości oleju, niż w tradycyjnej frytownicy
Prawda, że lista funkcji i metod gotowania, która jest tu dostępna jest imponująca? Tak naprawdę, to już żadne inne urządzenie w kuchni nie jest nam potrzebne. To łączy w sobie wszystkie niezbędne funkcje.
Ja postanowiłam przetestować funkcję powietrznej frytownicy, wybierając automatyczny program do pieczenia, dzięki któremu potrawa się idealnie upiecze i przyrumieni. Zdecydowałam się upiec kawałek wieprzowej karkówki, dlatego, że idealnie nadaje się do pieczenia, dzięki naturalnym przerostom tłuszczu. Taka karkówka to doskonała domowa wędlina na świąteczny stół. Jej przygotowanie w multicookerze Instant Pot® jest bajecznie proste. W duecie ze śmietankowym chrzanem można ją podać na bożonarodzeniowe śniadanie.
Serdecznie zapraszam po przepis 😊.
Pieczona karkówka w przyprawach
Czas przygotowania: 140 minut + czas marynowania
Składniki:
- 1000 g wieprzowej karkówki
- 3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki majeranku
- 6 listków laurowych
Wykonanie
- Przy kupnie mięsa wybierz w miarę cienki kawałek karczku.
- Mięso włóż w siatkę wędzarniczą.
- Przyprawy wymieszaj w miseczce.
- Natrzyj mięso przyprawami. Włóż do szklanego naczynia i schowaj do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie uruchom multicookera. Włącz program "pieczenie", ustaw temperaturę na 190 stopni C i czas na 60 minut.
- Następnie naciśnij start, urządzenie zacznie się nagrzewać, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, na wyświetlaczu pojawi się informacja, że można już włożyć mięso. Mięso włóż do specjalnego koszyczka do pieczenia i umieść w multicookerze. Po zamknięciu pokrywy zacznie się proces pieczenia.
- Po 60 minutach urządzenie automatycznie się wyłączy. Na koniec zostaw w nim mięso, aż do wystygnięcia.
Wpis powstał przy współpracy reklamowej z marką Instant Pot.
Komentarze
Prześlij komentarz