Pierniczki z ciasta dojrzewającego
Pierniczki z ciasta dojrzewającego |
Jeszcze rzutem na taśmę zostawiam Ci przepis na pierniczki z ciasta dojrzewającego. To pyszny sposób na wykorzystanie wcześniej przygotowanego ciasta → ciasta na piernik staropolski dojrzewający. Ja zawsze odcinam kawałek tego ciasta przed pieczeniem piernika i wykrawam z niego pierniczki.
Ciasto na pierniczki można też zrobić wcześniej i pozwolić mu dojrzewać przez minimum dwa tygodnie.
Tym razem udekorowałam je czekoladową polewą, ale możesz również użyć innej polewy lub lukru. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde - powiem Ci, że ja uwielbiam właśnie takie - dlatego trzymam je w pudełku same, natomiast, jeśli chcesz, żeby zmiękły, włóż do pudelka kawałek jabłka.
Na blogu znajdziesz także inne pierniczkowe inspiracje, np.
- Pyszne pierniczki last minut z lukrem
- Miękkie pierniczki według Anny Starmach
- Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe
- Pierniczki lebkuchen
Pierniczki z ciasta dojrzewającego
- 250 g miodu
- 1/2 szklanka cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika lub 1,5 torebki "sklepowej" przyprawy do piernika. Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym składnikiem jest mąką pszenna.
- 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 90 ml kremówki 30%
- 1 łyżka miękkiego masła
- posypka cukrowa
Wykonanie:
- W garnuszku umieść cukier, miód i masło.
- Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
- Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, wylej na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrób.
- W mleku rozpuść sól, sodę oczyszczoną, dodaj przyprawy i wlej do ciasta. Wbij jajka.
- Wszystko wyrób na gładkie ciasto.
- Tak wyrobione ciasto przełóż do szklanej lub ceramicznej misy, zakryj ściereczką i folią spożywczą. Schowaj w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
- Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałki ciasta i cienko wałkujemy na blacie oprószonym mąką.
- Z ciasta wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią.
- Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce.
- Składniki na polewę umieść z garnuszku. Następnie podgrzewaj, aż składniki się połączą. Odstaw do przestudzenia.
- Na koniec dekoruj pierniczki gęstniejącą polewą i posyp posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz