Piernikowe muffinki z lukrem
Piernikowe muffinki z lukrem |
Piernikowe muffinki z lukrem to najprostsze świąteczne ciasta, jakie można zrobić. Tak naprawdę jest to przepis na zwykłe muffinki, do których dodałam przyprawę piernikową i kakao. Jeśli chcesz możesz również dodać do nich np. orzechy lub bakalie.
Natomiast jeśli nie masz czasu, żeby bawić się w ucieranie, możesz przygotować te babeczki, tak jak się je robi klasyczne, czy mieszając wszystkie składniki, bez ucierania i miksowania. Ja też tak robiłam ale zauważyłam, że gdy ucieram masło z cukrem, a następnie z jajkami, muffinki są bardziej puszyste i delikatne.
Spróbuj choć raz poświeć im więcej czasu, a z pewnością zobaczysz tę różnice w smaku i wglądzie.
Piernikowe muffinki z lukrem
- 100 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 100 g greckiego jogurtu
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
- kolorowa posypka
Wykonanie
- Składniki na babeczki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj po jednym jajku i znowu miksuj.
- Dodaj jogurt, miksuj.
- W drugiej misce przesiej suche składniki.
- Wsypuj je partami do masy maślanej, dokładnie wszystko miksując.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami i łyżką wkładaj ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
- Po upieczeniu wystudź babeczki na kratce.
- Gdy babeczki będą zimne zrób lukier. Wymieszaj cukier z sokiem.
- Gotowym lukrem polej muffinki i posyp posypką.
Komentarze
Prześlij komentarz