Sałatka warstwowa z surimi
Sałatka warstwowa z surimi |
Ta sałatka jest zawsze królową wszystkich imprez. Z pewnością posmakuje także Twoim gościom lub domownikom.Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Składa się ze składników, które są łatwo dostępne. Idealna dla tych, którzy nie jadają mięsa, bo jednym ze składników są paluszki krabowe, czyli surimi. Wprawdzie z krabem nie mają one nic wspólnego, poza kolorem, ponieważ składają się z białych ryb, ale idealnie pasują do warzyw i różowego sosu.
Ja przygotowałam ją w szklanym przezroczystym naczyniu, żeby pokazać wszystkie kolorowe warstwy, taka sałatka pięknie wygląda na stole. Natomiast Ty, jeśli nie masz takiego naczynia, możesz ją podać również w zwykłej misce czy salaterce.
Ponadto na blogu znajdziesz inne inspiracje na imprezowe sałatki:
- Sałatka z krewetkami i jajkiem
- Sałatka z selerem konserwowym i kukurydzą
- Sałatka z burakami, szpinakiem i czerwonymi pomarańczami
- Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
- Sałatka z selerem konserwowym
- Ziemniaczana sałatka ze śledziem i grzybami
- Sałatka z selerem konserwowym i szynką
- Sałatka gyros
Sałatka warstwowa z surimi
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 szklanka pokrojonej w paski sałaty
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sos różowy
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie
- Zamrożony groszek gotuj na średnim ogniu do miękkości. Odcedź go, przelej zimną wodą.
- Jajka pokrój w drobną kostkę, ogórka również.
- Paluszki przekrój na trzy części i rozdziel włókna.
- W salaterce układaj kolejno sałatę, kukurydzę, paluszki, groszek, jajka i ogórek.
- Następnie wierzch posyp koperkiem.
- W szklance wymieszaj składniki sosu.
- Na koniec polej sałatkę sosem.
- Wymieszaj przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz