Sałatka warstwowa z surimi

kolorowa sałatka warzywna w szklanym naczyniu
Sałatka warstwowa z surimi
 

Ta sałatka jest zawsze królową wszystkich imprez. Z pewnością posmakuje także Twoim gościom lub domownikom.Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Składa się ze składników, które są łatwo dostępne. Idealna dla tych, którzy nie jadają mięsa, bo jednym ze składników są paluszki krabowe, czyli surimi. Wprawdzie z krabem nie mają one nic wspólnego, poza kolorem, ponieważ składają się z białych ryb, ale idealnie pasują do warzyw i różowego sosu.

Ja przygotowałam ją w szklanym przezroczystym naczyniu, żeby pokazać wszystkie kolorowe warstwy, taka sałatka pięknie wygląda na stole. Natomiast Ty, jeśli nie masz takiego naczynia, możesz ją podać również w zwykłej misce czy salaterce.

Ponadto na blogu znajdziesz inne inspiracje na imprezowe sałatki:

 




Sałatka warstwowa z surimi

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka pokrojonej w paski sałaty
  • 1/2 długiego zielonego ogórka 
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sos różowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

 

Wykonanie

  • Zamrożony groszek gotuj na średnim ogniu do miękkości. Odcedź go, przelej zimną wodą.
  • Jajka pokrój w drobną kostkę, ogórka również.
  • Paluszki przekrój na trzy części i rozdziel włókna.
  • W salaterce układaj kolejno sałatę, kukurydzę, paluszki, groszek, jajka i ogórek. 
  • Następnie wierzch posyp koperkiem.
  • W szklance wymieszaj składniki sosu.
  • Na koniec polej sałatkę sosem.
  • Wymieszaj przed podaniem.


zieona sałata i żółta kukurydza w sałatce

Komentarze