Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym
Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym |
Dziś zapraszam Cię na obłędne świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym. Wystarczy tylko do zwykłego ciasta marchewkowego dodać kilka składników i mamy taki mini torcik, który z pewnością uda się przygotować każdemu.
W cieście jest mielona skórka pomarańczowa i przyprawa do piernika, a dzięki temu, że żółtka są ubite wraz z cukrem na puszystą masę, ciasto jest wilgotne i delikatne. Do tego cynamonowy krem, którym jest przełożone ciasto i robi się pysznie i świątecznie.
To ciasto spokojnie można zrobić dwa czy trzy dni wcześniej i potem przechowywać w chłodnym miejscu. W związku z tym smaki fajnie się przegryzą i bez wątpienia wszyscy współbiesiadnicy będą zachwyceni tym deserem.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 marchewka (160 g)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka → mielonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki posiekanych orzechów laskowych
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki 30%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- orzechy laskowe
- żurawina
Wykonanie
- Do miski wrzuć jajka i cukier, utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.
- Wlej cienką strużką olej i zmiksuj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj ją do masy.
- Do drugiej miski przesiej mąkę wraz z przyprawami.
- Suche składniki dodaj do mokrych i ponownie zmiksuj.
- Na koniec dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wierzch wyrównaj przy pomocy łyżki zwilżonej zimną wodą.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 60-65 minut, aż do suchego patyczka.
- Wyjmij z formy i wystudź na kratce.
- Wystudzone ciasto przekrój w ten sposób: zetnij górną część o wysokości ok. 2-3 cm., pokrusz ją. Resztę przekrój na dwie równe części.
- Zrób krem: wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w wysokim pojemniku. Ubijaj, aż do uzyskania gęstego kremu.
- Dolny kawałek ciasta włóż do tortownicy, posmaruj go połową kremu, włóż drugi krążek ciasta, pamiętaj, aby lekko go docisnąć, po tym posmaruj go resztą kremu, wyrównaj.
- Następnie wierzch posyp pokruszonym ciastem.
- Na koniec ozdób ciasto orzechami i żurawiną.
Komentarze
Prześlij komentarz