Syrop orzechowy
Syrop orzechowy |
Nie od dziś wiadomo, że grudzień rządzi się swoimi prawami 😁. To miesiąc prawdziwej rozpusty kulinarnej, na dietetyczne dania przyjdzie czas po Nowym Roku. Także ja korzystam, póki trwa i zrobiłam obłędny syrop orzechowy. Będzie doskonałym dodatkiem np. do zimowej kawy, do różnego rodzaju deserów, naleśników czy też lodów.
A na dodatek orzechy które zostaną po jego przygotowaniu są przepyszne i możemy je użyć jako posypka do ciasta, do owsianki czy po prostu zjeść same. Z pewnością Ty również znajdziesz jakiś super pomysł na ich wykorzystanie.
Pamiętaj aby w kuchni nic się nie marnowało, ja zawsze stosuję u siebie tę zasadę, dlatego bardzo rzadko coś wyrzucam. A przy okazji powstają produkty, które potem mogę wykorzystać, jako dodatek moich dań.
Inne przepisy na domowe syropy
Na blogu znajdziesz także inne inspiracje na pyszne syropy:
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Syrop orzechowy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 300 g orzechów laskowych łuskanych prażonych
- 500 ml wody
- 500 g cukru
Wykonanie
- Jeśli orzechy mają brązową skórkę, oczyść je z niej, następnie posiekaj je dosyć grubo.
- Włóż do garnuszka wraz z cukrem i wodą.
- Po tym doprowadź syrop do wrzenia, zmniejsz moc kuchenki i gotuj na małym ogniu przez ok. 40-50 minut, aż syrop lekko odparuje.
- Na koniec gorący syrop przecedź przez gęste sitko lub przez gazę.
- Orzechów nie wyrzucaj, można je po prostu zjeść lub wykorzystać do ciasta czy deserów.
- Gotowy syrop wlej do czystych i suchych butelek.
Komentarze
Prześlij komentarz