Zupa grzybowa wigilijna z makaronem
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem |
Na naszym wigilijnym stole obok czerwonego barszczu zawsze musi pojawić się zupa grzybowa. Zupa ta była jedyną zupą na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Barszcz jadało się w ciągu roku, ale zupę grzybową tylko podczas Wigilii. Taka nasza świąteczna tradycja. Podawano ją z łazankami, a grzyby były mielone w maszynce do mielenia mięsa i podawane jako dodatek do zupy.
Ja grzybów nie mielę, podaję je w większych kawałkach. Z reguły gotuję też łazanki, ale tym razem zapomniałam ich kupić, dlatego postanowiłam ją podać z cienkim makaronem, takim jak do rosołu.
Na blogu znajdziesz również inny pomysł na zupę → zupa grzybowa krem.
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem
- 1,2 l wody lub bulionu warzywnego
- 80 g suszonych prawdziwków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- spory kawałek selera
- 1 duża cebula
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki do posypania
- cienki makaron do rosołu
Wykonanie
- Grzyby włóż do garnka, zalej zimną wodą, tak aby grzyby były nią zalane. Przykryj i odstaw na 5 godzin.
- Po tym czasie obierz warzywa, przekrój na pół i włóż do garnka, dodaj przyprawy. Wlej bulion i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
- Gotuj przez ok. godzinę.
- Z zupy wyjmij warzywa.
- Jeśli lubisz mniejsze kawałki grzybów, możesz je wyjąć i lekko przesiekać.
- Ugotuj makron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zupę podawaj z makaronem, na koniec posyp ją posiekaną natką.
Komentarze
Prześlij komentarz