Zupa grzybowa wigilijna z makaronem

brązowy płyn w misce z makaronem
Zupa grzybowa wigilijna z makaronem
 

Na naszym wigilijnym stole obok czerwonego barszczu zawsze musi pojawić się zupa grzybowa. Zupa ta była jedyną zupą na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Barszcz jadało się w ciągu roku, ale zupę grzybową tylko podczas Wigilii. Taka nasza świąteczna tradycja. Podawano ją z łazankami, a grzyby były mielone w maszynce do mielenia mięsa i podawane jako dodatek do zupy.

Ja grzybów nie mielę, podaję je w większych kawałkach. Z reguły gotuję też łazanki, ale tym razem zapomniałam ich kupić, dlatego postanowiłam ją podać z cienkim makaronem, takim jak do rosołu.

Na blogu znajdziesz również inny pomysł na zupę → zupa grzybowa krem.



zupa z kawałkami grzybów i cienkim makaronem


 

Zupa grzybowa wigilijna z makaronem


Czas przygotowania: 70 minut + moczenie grzybów
Składniki:

  • 1,2 l wody lub bulionu warzywnego
  • 80 g suszonych prawdziwków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • spory kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki do posypania 
  • cienki makaron do rosołu
 
 

Wykonanie

  • Grzyby włóż do garnka, zalej zimną wodą, tak aby grzyby były nią zalane. Przykryj i odstaw na 5 godzin.
  • Po tym czasie obierz warzywa, przekrój na pół i włóż do garnka, dodaj przyprawy. Wlej bulion i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • Gotuj przez ok. godzinę.
  • Z zupy wyjmij warzywa.
  • Jeśli lubisz mniejsze kawałki grzybów, możesz je wyjąć i lekko przesiekać. 
  • Ugotuj makron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Zupę podawaj z makaronem, na koniec posyp ją posiekaną natką.
 
 
 
 

Komentarze