Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki


krągłe ciasta z dziurką
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki


Karnawał trwa w najlepsze, więc dziś mam dla Ciebie kolejny karnawałowy przepis. Tym razem zabieram Cię na południe Europy, czyli do Włoch, a dokładniej rzecz ujmując na Sycylię i wprost do Neapolu. 

Graffe napoletane, to drożdżowe ciastka, które przygotowuje się prawie tak samo jak nasze rodzime oponki, z tym, że tutaj do ciasta dodaje się jeszcze ugotowane ziemniaki. A oprócz tego robotę robią tu również starte skórki z cytryny i pomarańczy. Jeśli lubisz dodatek cytrusów do wypieków, będziesz w siódmym niebie.

Smażyłam je po raz pierwszy, ale z pewnością wejdą ona na stałe do naszego karnawałowego menu. A przygotowałam je specjalnie do programu Pytania na Śniadanie → Włoskie przysmaki karnawałowe.

 

A na blogu znajdziesz także przepisy na inne "tłuste" wypieki, np.


okrągłe pączki z cukrem pudrem


Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki

Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania

Składniki

Zaczyn:

  • 50 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 12 świeżych drożdży

 Ciasto właściwe:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g mąki manitoba lub tortowej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z pomarańczy 
  • starta skórka z cytryny
  • 60 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 litr oleju do smażenia
  • drobny cukier do obtaczania

 

Wykonanie

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  • Do miseczki wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj. 
  • Dodaj mąkę i wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • Następnie  do miski dodawaj kolejno mąkę, cukier, zaczyn, ziemniaki, wanilię, rum, jajka i skórki z cytrusów. Wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota.
  • Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję wsyp sól i dodaj po kawałku masła. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
  • Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż ciasto potroi swoją objętość.
  •  Ciasto ponownie wyrób i przełóż na blat oprószony mąką. Wałkuj na grubość 2 cm.
  • Wykrój ok. 15 kółek o średnicy 9 cm.
  • Oponki przełóż na blaszkę do pieczenia. W środku każdej wykrój kółeczko o średnicy 3 cm. Można tu użyć też formy do donutów.
  • przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
  • W szerokim rondelku podgrzej olej do 175 stopni. Olej jest gotowy do smażenia, gdy wrzucone do niego ciasto pieni się.
  • Smaż oponki z obydwu stron na złoty kolor.
  • Usmażone ciastka wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Na koniec ciepłe oponki obsyp cukrem.


 

 

Komentarze