Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki |
Karnawał trwa w najlepsze, więc dziś mam dla Ciebie kolejny karnawałowy przepis. Tym razem zabieram Cię na południe Europy, czyli do Włoch, a dokładniej rzecz ujmując na Sycylię i wprost do Neapolu.
Graffe napoletane, to drożdżowe ciastka, które przygotowuje się prawie tak samo jak nasze rodzime oponki, z tym, że tutaj do ciasta dodaje się jeszcze ugotowane ziemniaki. A oprócz tego robotę robią tu również starte skórki z cytryny i pomarańczy. Jeśli lubisz dodatek cytrusów do wypieków, będziesz w siódmym niebie.
Smażyłam je po raz pierwszy, ale z pewnością wejdą ona na stałe do naszego karnawałowego menu. A przygotowałam je specjalnie do programu Pytania na Śniadanie → Włoskie przysmaki karnawałowe.
A na blogu znajdziesz także przepisy na inne "tłuste" wypieki, np.
- Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka.
- Pączki z dziurką, czyli oponki
- Pączki z budyniem
- Churros con chocolate
- Donaty (donuts)
- Faworki, czyli chrust II
Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania
Składniki
Zaczyn:
- 50 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 12 świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g mąki manitoba lub tortowej
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki rumu
- starta skórka z pomarańczy
- starta skórka z cytryny
- 60 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 litr oleju do smażenia
- drobny cukier do obtaczania
Wykonanie
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Do miseczki wlej mleko, dodaj pokruszone drożdże, wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Następnie do miski dodawaj kolejno mąkę, cukier, zaczyn, ziemniaki, wanilię, rum, jajka i skórki z cytrusów. Wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota.
- Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję wsyp sól i dodaj po kawałku masła. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż ciasto potroi swoją objętość.
- Ciasto ponownie wyrób i przełóż na blat oprószony mąką. Wałkuj na grubość 2 cm.
- Wykrój ok. 15 kółek o średnicy 9 cm.
- Oponki przełóż na blaszkę do pieczenia. W środku każdej wykrój kółeczko o średnicy 3 cm. Można tu użyć też formy do donutów.
- przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut.
- W szerokim rondelku podgrzej olej do 175 stopni. Olej jest gotowy do smażenia, gdy wrzucone do niego ciasto pieni się.
- Smaż oponki z obydwu stron na złoty kolor.
- Usmażone ciastka wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na koniec ciepłe oponki obsyp cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz