Kremowy sernik z żurawiną
Kremowy sernik z żurawiną |
Serniki to moje ulubione ciasta. Latem robię te na zimno, natomiast w chłodne miesiące przygotowuję te pieczone. Upieczenie sernika wcale nie jest takie trudne, tak naprawdę to wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe.
Niektórzy ucierają jajka z cukrem na puszystą masę lub miksują długo sernikowe ciasto, uważam, że jest to zbędne i powoduje tylko i wyłącznie napowietrzenie ciasta, które podczas pieczenia rośnie, a następnie podczas stygnięcia opada. Dlatego ja mieszam ciasto, tylko do połączenia się składników i mój sernik jest równy jak stół. Innymi słowy mniej pracy, a efekt jest super.
Zerknij jeszcze na inne przepisy na serniki:
- Sernik cytrynowy na spodzie z herbatników
- Kremowy sernik dyniowy z karmelem
- Kremowy sernik ze skórką pomarańczową
- Sernik królewski z rodzynkami
- 10 najlepszych przepisów na serniki na zimno
Kremowy sernik z żurawiną
Czas przygotowania: 2 godziny+ czas oczekiwania
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
- 100 g pierniczków
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka kakao
- 500 g sera mielonego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 100 g kremówki
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Galaretka
- 300 g żurawiny
- 100 g soku pomarańczowego
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie
- W blenderze zmiksuj pierniczki, masło i kakao.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na dno wsyp masę pierniczkową, wyrównaj i lekko dociśnij do dna formy.
- Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie w misce wymieszaj ser, mascarpone, śmietankę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia składników, nie napowietrzaj ciasta.
- Na dół piekarnika wstaw naczynie z wodą.
- Sernik piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez godzinę i 20 minut w temperaturze 120 stopni.
- Wystudź w piekarniku.
- Żurawinę wrzuć do garnuszka, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż żurawina będzie miękka.
- Następnie, gdy lekko przestygnie zblenduj ją i delikatne podgrzej.
- Zdejmij z kuchenki, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Odstaw do wystygnięcia, a gdy zacznie tężeć wylej ją na sernik.
- Formę włóż do lodówki na 2-3 godziny, żeby galaretka dobrze zastygła.
Żurawina moze być suszona?
OdpowiedzUsuńTak, może, ale wtedy najpierw trzeba ją namoczyć w soku, nie dodawać cukru, ugotować, zblendować i dopiero wtedy sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Niektóre suszone żurawiny zawierają dużo cukru.
UsuńSkladniki na sernik zmiksować wszystkie naraz czy dodawać po kolei, po trochę każdego?
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie, mieszamy wszystko razem, żeby nie napowietrzać ciasta.
UsuńCo ze śmietanką? Znajduje się na liście składników natomiast w opisie przygotowania brak. Rozumiem że powinna być?
OdpowiedzUsuńDziękuję za czujność :), już dodana.
Usuń