Kremowy sernik z żurawiną

 

okrągłe ciasto na drewnianej paterze
Kremowy sernik z żurawiną

 

Serniki to moje ulubione ciasta. Latem robię te na zimno, natomiast w chłodne miesiące przygotowuję te pieczone. Upieczenie sernika wcale nie jest takie trudne, tak naprawdę to wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe. 

Niektórzy ucierają jajka z cukrem na puszystą masę lub miksują długo sernikowe ciasto, uważam, że jest to zbędne i powoduje tylko i wyłącznie napowietrzenie ciasta, które podczas pieczenia rośnie, a następnie podczas stygnięcia opada. Dlatego ja mieszam ciasto, tylko do połączenia się składników i mój sernik jest równy jak stół. Innymi słowy mniej pracy, a efekt jest super.

Zerknij jeszcze na inne przepisy na serniki:




kremowe ciasto z galaretką żurawinową


Kremowy sernik z żurawiną

Czas przygotowania: 2 godziny+ czas oczekiwania

Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm 

Składniki:

  • 100 g pierniczków 
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 500 g sera mielonego z wiaderka 
  • 250 g mascarpone
  • 100 g kremówki
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Galaretka

  • 300 g żurawiny 
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

 Wykonanie

  • W blenderze zmiksuj pierniczki, masło i kakao.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na dno wsyp masę pierniczkową, wyrównaj i lekko dociśnij do dna formy.
  • Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W międzyczasie w misce wymieszaj ser, mascarpone, śmietankę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia składników, nie napowietrzaj ciasta.
  • Na dół piekarnika wstaw naczynie z wodą.
  • Sernik piecz przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez godzinę i 20 minut w temperaturze 120 stopni.
  • Wystudź w piekarniku.
  • Żurawinę wrzuć do garnuszka, dodaj cukier i sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż żurawina będzie miękka.
  • Następnie, gdy lekko przestygnie zblenduj ją i delikatne podgrzej.
  • Zdejmij z kuchenki, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Odstaw do wystygnięcia, a gdy zacznie tężeć wylej ją na sernik.
  • Formę włóż do lodówki na 2-3 godziny, żeby galaretka dobrze zastygła.



Komentarze

  1. Żurawina moze być suszona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może, ale wtedy najpierw trzeba ją namoczyć w soku, nie dodawać cukru, ugotować, zblendować i dopiero wtedy sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Niektóre suszone żurawiny zawierają dużo cukru.

      Usuń
  2. Skladniki na sernik zmiksować wszystkie naraz czy dodawać po kolei, po trochę każdego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robimy tak jak w przepisie, mieszamy wszystko razem, żeby nie napowietrzać ciasta.

      Usuń
  3. Co ze śmietanką? Znajduje się na liście składników natomiast w opisie przygotowania brak. Rozumiem że powinna być?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz