Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta
Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta |
Karnawał w pełni, więc i ja kombinuję z nowymi przepisami na różne słodkości. Tym razem mam dla Ciebie obłędne małe pączusie rodem ze słonecznej Italii. Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta, to bardzo proste do przygotowania ciastka i robi się je szybko.
Są bardzo delikatne i puszyste, a to za sprawą serka ricotta, który jest jednym z głównych składników. W środku znajdziesz również startą skórkę z pomarańczy, które daje im niesamowity aromat.
Te małe okrągłe ciastka, tak nam przypadły do gustu, że chyba wyprą z naszego menu te klasyczne przygotowane na bazie twarogu.
A na blogu też znajdziesz inne karnawałowe inspiracje:
- Róże karnawałowe
- Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki
- Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka
- Pączki z dziurką, czyli oponki
- Pączki z budyniem
- Pieczone donuty z polewą czekoladową
- Churros con chocolate
- Donaty (donuts)
- Faworki, czyli chrust II
- Churros
- Chrust czyli faworki
- Pączki z pomarańczową konfiturą
- Pączki serowe
Pączki z ricottą, czyli castagnole di ricotta
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 250 g ricotty
- 135 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 1 duże jajko
- starta skórka z pomarańczy
- cukier puder do posypania
- cynamon
Wykonanie
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Ricottę odsącz z wody. Wyłóż ją na papier kuchenny, delikatnie przyciskaj ręcznik, żeby wchłonął wilgoć.
- Ricottę wymieszaj z jajkiem, cukrem i skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki.
- Następnie dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
- W międzyczasie w szerokim rondelku podgrzej olej do 170 stopni. Olej jest gotowy do smażenia gdy wrzuconego do niego ciasto pieni się.
- Oprószonymi mąką rękoma formuj z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 g).
- Smaż z obydwu stron na złoty kolor.
- Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Cukier puder wymieszaj z cynamonem. Obtaczaj w nim ciepłe pączki.
Komentarze
Prześlij komentarz