Piszinger, wafle z masą kakaową
Piszinger, wafle z masą kakaową |
Ten pyszny klasyk od lat niezmiennie pojawia się w naszych kuchniach i to nie tylko od święta. Piszinger lub pischinger, to wafle przełożone masa kakaową. Deser ten przywędrował do nas prosto z Wiednia, a swoją nazwę zawdzięcza on cukiernikowi Oscarowi Pischingerowi, który zrobił torcik z wafli przełożonych masa czekoladowo-orzechową i oblanych polewą czekoladową.
My nieco uprościliśmy sobie ten przepis i wafle przekładamy masą zrobioną na bazie masła, cukru, kakao i mleka w proszku. Jest również wersja bez mleka w proszku, a także wersja z ubitymi na parze żółtkami. Z pewnością każda z nich jest równie pyszna.
Piszinger, wafle z masą kakaową nazwane są też andrutami i były bardzo popularne w czasach PRLu, ponieważ robiło się je szybko i prosto. To był idealny deser dla niespodziewanych gości.
Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/
Piszinger, wafle z masą kakaową
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1 opakowanie suchych wafli
- 1/2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru (250 g)
- 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Wykonanie
- W garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru i zwykłego mleka.
- Stopniowo dodawaj mleko w proszku i kakao, miksując wszystko.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Jeśli będą grudki, masę można zblendować.
- Odstaw do przestudzenia.
- Następnie przekładaj masą wafle.
- Na koniec nakryj je deską i obciąż, np. 2 kg cukru.
- Przed podaniem pokrój w romby.
Komentarze
Prześlij komentarz