Róże karnawałowe
Róże karnawałowe |
Róże karnawałowe, to obok faworków i różnego rodzaju pączków moje ulubione karnawałowe słodkości. Wprawdzie pracy przy nich jest sporo, ale raz do roku można się poświecić 😁.
Z reguły dekorujemy się je konfiturą lub dżemem, ale ja tym razem postanowiłam wykorzystać wiśnie, które mi zostały z domowej nalewki. Powiem Ci, że to był doskonały pomysł, polecam 💗.
Na blogu znajdziesz również inne tradycyjne ciastka na Karnawał:
- Graffe napoletane, czyli neapolitańskie pączki
- Hiszpańskie pączki, czyli gniazdka
- Pączki z dziurką, czyli oponki
- Pączki z budyniem
- Churros con chocolate
- Donaty (donuts)
- Faworki, czyli chrust II
- Chrust czyli faworki
- Pączki z pomarańczową konfiturą
- Pączki serowe
- Oponki serowe
- Małe pączki z cukrem pudrem
Róże karnawałowe
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
Dodatkowo:
- 200 g mąki
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
- konfitura lub owoce kandyzowane
Wykonanie
- Wszystkie składniki ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron.
- Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem. Składamy na pół i znowu uderzamy. Powtarzamy przez około 5 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą róże.
- Ciasto
wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać
mąką.
- Wykrawamy z niego 3 kółka o różnych średnicach ok. 7 cm., 6 cm. i 4,5 cm
- W kółku o średnicy 7 cm. robimy 4-5 nacięć, a w 6 i 4,5 cm 4 nacięcia.
- Kółka układamy jedno na drugim kolejno: 7, 6 i 4,5 cm. Sklejamy je w środku, dociskając ciasto.
- W międzyczasie w rondlu podgrzewamy tłuszcz.
- Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa.
- Róże smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor.
- Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym, po czym oprószamy obficie cukrem pudrem.
- Dekorujemy owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz