Róże karnawałowe

okrągłe ciastka z cukrem pudrem
Róże karnawałowe
 

Róże karnawałowe, to obok faworków i różnego rodzaju pączków moje ulubione karnawałowe słodkości. Wprawdzie pracy przy nich jest sporo, ale raz do roku można się poświecić 😁.

Z reguły dekorujemy się je konfiturą lub dżemem, ale ja tym razem postanowiłam wykorzystać wiśnie, które mi zostały z domowej nalewki. Powiem Ci, że to był doskonały pomysł, polecam 💗.

Na blogu znajdziesz również inne tradycyjne ciastka na Karnawał:

 
 

okrągłe ciastka posypane cukrem i wiśnią


Róże karnawałowe

Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
  • 200 g mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • konfitura lub owoce kandyzowane 



Wykonanie

  • Wszystkie składniki ciasta, poczynając od mąki umieszczamy na blacie lub na stolnicy. Mieszamy je nożem, a następnie zagniatamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji ciasta na makaron. 
  • Następnie ciasto wybijamy, czyli uderzamy walkiem. Składamy na pół i znowu uderzamy. Powtarzamy  przez około 5 minut. Im bardziej wybite będzie ciasto tym bardziej kruche będą róże. 
  • Ciasto wałkujemy partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
  • Wykrawamy z niego 3 kółka o różnych średnicach ok. 7 cm., 6 cm. i 4,5 cm
  • W kółku o średnicy 7 cm. robimy 4-5 nacięć, a w 6 i 4,5 cm 4 nacięcia.
  • Kółka układamy jedno na drugim kolejno: 7, 6 i 4,5 cm. Sklejamy je w środku, dociskając ciasto.
  • W międzyczasie  w rondlu podgrzewamy tłuszcz. 
  • Robimy próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, znaczy, że temperatura tłuszczu jest właściwa.
  • Róże smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor. 
  • Wyjmujemy i osączamy na ręczniku kuchennym, po czym oprószamy obficie cukrem pudrem.
  • Dekorujemy  owocami.

 

 

Komentarze